Augustus 2015

Augustus 2015


Zorgen over walvissterfte Golf van Alaska
Bruinvis Bendert terug naar zee
'Doc Deep' laat leven tijdens recordpoging
Poetin duikt naar scheepswrak
Ruzie over achttien witte dolfijnen
Nieuwe inktvissoort ontdekt met unieke jachtskills
Vissen gaan dieper zwemmen door opwarming
Nieuwe diepzeehengelvis in Mexico
Winst SeaWorld daalt met 84 procent
Drone vangt adem van walvissen op

Zorgen over walvissterfte Golf van Alaska

22-08-2015

Wetenschappers maken zich zorgen over de ongebruikelijk hoge sterfte van walvissen in de Golf van Alaska. Een Amerikaans wetenschappelijk instituut dat zich bezighoudt met oceanen telde sinds mei dertig aangespoelde dode walvissen aan de kust van Alaska. Dat zijn er drie keer zoveel als in een normaal jaar, schrijft de Canadese zender CBC.

Nog eens zes walvissen spoelden in de afgelopen periode aan op de westkust van Canada, ten zuiden van Alaska. Ook dat is veel meer dan normaal, zeggen de wetenschappers. Mogelijk heeft de sterfte te maken met een giftige alg, die momenteel welig tiert voor de westkust van Noord-Amerika. Maar concreet bewijs is daarvoor nog niet gevonden
Bron : HLN

Bruinvis Bendert terug naar zee

22-08-2015

De bruinvis die afgelopen winter gewond aanspoelde op het strand van Terschelling, is vrijdag terug naar zee gebracht. Bendert, zoals het dier is genoemd, is helemaal hersteld van de verwondingen die hij opliep door een aanval van een grijze zeehond.

Bruinvissen zijn het laatste jaar steeds vaker slachtoffer van aanvallen door grijze zeehonden, zo merkt opvangcentrum SOS Dolfijn.

Bendert is vrijdagmiddag in een speciale hangmat in een 'dolfijnambulance' van Lauwersoog naar de Waddeneilanden gebracht. Daar werd hij vervolgens op een boot geplaatst en ver het water op gebracht. Na het terugplaatsen in zee zwom het dier rustig weg en werd door medewerkers van het opvangcentrum nog enkele keren gezien voordat hij uit zicht verdween. Een bruinvis leeft alleen en hoeft, anders dan een orka, niet terug naar een groep soortgenoten.
Bron : AD

'Doc Deep' laat leven tijdens recordpoging

18-08-2015

Dr. Guy Garman deed op 15 augustus een poging om het wereldrecord van de diepste duik te breken. Hij kwam niet terug.

Afgelopen zaterdag had het moeten gebeuren voor de kust van het Caribische eiland St. Croix. Dr. Guy Garman, ook bekend als 'Doc Deep', zou een duik maken naar een diepte van 1200 feet, omgerekend ongeveer 365 meter - een poging om het wereldrecord van de diepste duik ooit te breken dat op naam staat van Ahmed Gabr, die in september 2014 in de Rode Zee het wereldrecord op 1090 feet (330 meter) zette.

Doc Deep was reeds 2 jaar in training voor zijn recordpoging. Zijn persoonlijk record was 810 feet (246 meter) en dateert van april 2015.

Om 6 uur 's ochtends daalde Doc Deep af. Volgens plan had hij 38 minuten later bij de eerste stop op 120 meter moeten terugkomen. De duiker zat vast aan een afdaallijn - de kans dat hij elders is bovengekomen, is nihil. Een 28-koppig team van supportduikers en artsen stond hem bij deze recordpoging bij.

De vraag blijft natuurlijk wat er fout is gegaan. Voor wie het interessant vindt, technisch duiker en instructeur Andy Davis schreef een artikel over de mogelijk fatale factoren. Klik hier. Engelse tekst
Bron : Duikeninbeeld

Poetin duikt naar scheepswrak

18-08-2015

President Poetin staat bekend om zijn avontuurlijke stunts. Vandaag was dat weer even te zien. In een mini-onderzeeër daalde hij af naar de bodem van de Zwarte Zee bij de Krim om een onlangs ontdekt Byzantijns scheepswrak met eigen ogen te bekijken.

Eerder verkende de Russische leider al de Finse Golf en het Baikalmeer in duikbootjes. Ook bestuurde hij een blusvliegtuig en was in 2011 te zien hoe hij twee oude Griekse amforen opdook. Zijn woordvoerder erkende later dat de potscherven voor de president waren klaargelegd op de bodem van de Zwarte Zee.

Het Byzantijnse wrak voor de kust van de Krim waar de Russische leider vandaag naar afdaalde, is wel authentiek. Het zou meer dan duizend jaar oud zijn. Vanuit de onderzeeër zei Poetin dat hij hoopte dat de vondst nieuw licht zou werpen op de geschiedenis van Rusland. Het is Poetins derde bezoek aan de Krim sinds de annexatie door Rusland. Hij verdedigde opnieuw de inlijving van het schiereiland vorig jaar, na een referendum. "Ze hebben voor de hereniging met Rusland gestemd, zo is het, punt uit", zei de president.
Bron : NOS

Ruzie over achttien witte dolfijnen

15-08-2015

Mogen achttien witte dolfijnen van Rusland naar het Georgia Aquarium in de Amerikaanse stad Atlanta worden verplaatst? Deze vraag is de inzet van een inmiddels jarenlange rechtszaak tussen het Amerikaanse oceanografische instituut NOAA en Georgia Aquarium. Vandaag is een belangrijke hoorzitting over het verzoek van het entertainmentpark. De uitspraak wordt niet binnen een aantal maanden verwacht.

Witte dolfijnen, ook wel beloega of witte walvis genoemd, zijn een met uitsterven bedreigde soort. De achttien dieren zijn in 2006 gevangen in de zee ten noorden van Rusland. Ze worden momenteel verzorgd door Russische wetenschappers. De NOAA vreest dat de reis van Rusland naar de VS de dolfijnen geen goed zal doen. Bovendien zou het ook in strijd zijn met de wet die zeedieren beschermt.

Georgia Aquarium, dat al een aantal witte dolfijnen heeft, spande in 2013 een rechtszaak aan om de dieren in bezit te krijgen om ermee te kunnen fokken, ze te bestuderen en aan het publiek te tonen. Dat zou behalve in Georgia Aquarium ook onder meer in pretpark SeaWorld gebeuren. Dat park ligt momenteel zwaar onder vuur ligt na de documentaire Blackfish, waarin mishandeling van de orka's die er wonen aan het licht wordt gebracht.
Bron : HLN

Nieuwe inktvissoort ontdekt met unieke jachtskills

13-08-2015

Amerikaanse biologen hebben een nieuwe inktvissoort ontdekt die opvallend sociaal gedrag vertoont, zeker in vergelijking met soortgenoten. Deze gestreepte octopus die in de Stille Oceaan voorkomt, besluipt zijn prooi van achter en tikt het zachtjes op de schouder, waardoor het van schrik in zijn armen belandt. Tijdens de voortplanting leven de dieren een paar dagen samen, delen ze voedsel en lijken ze zelfs met elkaar te zoenen. De meeste mannelijke inktvissen bevruchten van een afstand, uit angst voor agressief of hongerig gedrag van de vrouwtjes.

Biologen van de Amerikaanse universiteit Berkeley hebben deze opvallende verschillen met soortgenoten ontdekt. Inktvissen zijn geen sociale dieren, maar deze gestreepte soort is gesignaleerd in een groep van zo'n veertig soortgenoten vlakbij de kust van Panama en Nicaragua.

In de jaren zeventig is al melding gemaakt van deze soort, maar omdat het gedrag zo vreemd en afwijkend was, zijn de studies destijds terzijde geschoven. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.
Bron : HLN

Vissen gaan dieper zwemmen door opwarming

08-08-2015

Vissen zullen waarschijnlijk in diepere delen van de oceanen gaan leven door de opwarming van de aarde, zo blijkt uit een nieuwe studie. Waarschijnlijk zoeken de dieren verkoeling door op grotere diepte te gaan zwemmen. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs.

Ontvangertjes
De wetenschappers rustten 60 straalvinnige vissen van de soort Lethrinus miniatus uit met elektronische ontvangertjes aan de hand waarvan hun positie in het water kon worden bepaald. Het onderzoek werd uitgevoerd in het zuiden van het Great Barrier Reef. Uit hun analyse blijkt dat de vissen op warme dagen vaak niet in het rif zwemmen, maar in oceaandelen die tientallen meters dieper zijn. De onderzoekers onderzochten of dit gedrag van de vissen te maken kon hebben met luchtdruk, of het uitblijven van regenval. Maar alleen temperatuur blijkt van invloed te zijn op de diepte waarop de dieren zwemmen.

Visserij
De studie is volgens de onderzoekers nog te kleinschalig van opzet om definitieve conclusies uit te trekken. Maar de neiging van vissen om dieper te gaan zwemmen bij warmer weer zou volgens hoofdonderzoekster Leanne Curry gevolgen kunnen hebben voor de visserij.

"We hebben een commercieel interessante vissoort onderzocht", aldus Curry op de nieuwssite van de James Cook University. "Als deze vissen in de toekomst niet meer in de ondiepere delen van de zee leven, zullen vissers veel meer moeite hebben om ze te vangen."

De straalvinnige vissen die bij het onderzoek werden gevolgd kunnen overleven tot op een maximale diepte van rond de 160 meter.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Nieuwe diepzeehengelvis in Mexico

08-08-2015

Wetenschappers hebben een soort diepzeehengelvis ontdekt in de Golf van Mexico die nooit eerder is gezien. En ze vonden er gelijk drie. De vondst werd trots gepresenteerd in het blad Copeia, een internationaal tijdschrift dat schrijft over nieuwe soorten vissen, amfibieën en reptielen. Oceaanonderzoeker Tracey Sutton van de Nova Southeastern University is ontzettend blij met de ontdekking. "Als onderzoeker is het enige dat ik met zekerheid weet dat er nog zoveel te leren valt over onze oceanen."

En in de Golf van Mexico is er een goede kans om bijzondere beesten te zien. "Elke keer dat we op een diepzeemissie gaan, is er een kans dat we iets tegenkomen dat niemand ooit zag. Het leven op deze dieptes is echt fascinerend."

De diepzeehengelvis, familie van bijvoorbeeld de zeeduivel, werd ontdekt op een diepte tussen de 1 en 1,5 kilometer. Op die diepte is er geen zonlicht en overleven is een uitdaging. De hengelvis jaagt zoals je zou verwachten: hij lokt zijn prooi aan de hengel op zijn kop.

Vissenverzameling Washington
"Elke onderzoeksmissie is een avontuur en een nieuwe kans om te leren over onze planeet en de verschillende diersoorten die er leven", zegt Sutton.
De drie vrouwtjesvissen die de onderzoekers gevangen hebben om ze te bestuderen zijn beschikbaar gesteld aan de vissenverzameling van de universiteit van Washington. Daar huist de grootste collectie diepzeehengelvissen.

Winst SeaWorld daalt met 84 procent

08-08-2015

Het Amerikaanse waterpretpark SeaWorld lijkt flink minder populair geworden. De winst van het park is namelijk met maar liefst 84 procent gedaald. Volgens The Guardian heeft de documentaire Blackfish een groot aandeel in de winstdaling. De film laat onder meer zien hoe orka's mishandeld worden in het park.

Trainers die aangevallen worden door de orka's en mishandeling van de dieren zorgen voor een stevig imagoprobleem in het Amerikaanse waterpark. Als in 2013 de documentaire Blackfish op het witte doek verschijnt, blijkt dat de behandeling en trainingsmethoden van de trainers in SeaWorld discutabel zijn. Het zou de beesten ongelukkig en agressief maken.

Ook bleek dat de zeereuzen gefokt worden met het zaad van de meest agressieve mannetjes orka die in de bassins rondzwemt. En niet zonder gevolgen: al drie trainers lieten het leven na een aanval van een orka. Opvallend detail: in het wild zijn er geen aanvallen van orka's op mensen bekend. In gevangenschap hebben de 'killer whales' echter een beruchte reputatie.

Tien miljoen dollar
Om toch positief in het nieuws te komen is SeaWorld een campagne gestart (Kosten: 10 miljoen dollar) omdat het wilde aantonen dat orka's, zoals wordt beweerd door dierenrechtenactivisten, in gevangenschap niet eerder sterven. Ondanks de campagne en het verlagen van de toegangsprijzen, blijft het park in zwaar weer zitten.

De ceo van SeaWorld Joel Manby is echter overtuigd van zijn gelijk. ,,We zullen blijven vechten om het publiek terug te winnen, we hebben de feiten aan onze kant."

Drone vangt adem van walvissen op

06-08-2015

Amerikaanse wetenschappers hebben een test uitgevoerd met een drone die de adem van walvissen kan opvangen. De drone vloog eind juli voor de kust van New England boven verschillende walvissen terwijl de dieren ademhaalden. In totaal verzamelde het apparaat ademmonsters van zestien verschillende individuen op ongeveer drie meter hoogte.
Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Gezondheid
Wetenschappers van het Woods Hole Oceanographic Institution willen met behulp van de drones de gezondheid van walvissen op afstand onderzoeken. De ademmonsters kunnen informatie opleveren over het DNA van de dieren, maar ook over de verschillende bacteriën en hormonen in hun lichaam. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld worden bepaald hoe gestresst de dieren zijn en of ze leiden aan specifieke ziektes.

Propellors
De drone die de ademmonsters neemt, is ongeveer een meter breed en heeft zes propellors. De zogenoemde hexacopter is verder uitgerust met een fotocamera, zodat ook de huid van walvissen kan worden onderzocht. De wetenschappers willen met de drone de gezondheid vergelijken van walvispopulaties in rustige gebieden en hun soortengenoten die in druk bevaren delen van de oceaan leven.

"Zo kunnen we zien in hoeverre de lichaamsconditie van walvissen afhangt van de kwaliteit van hun leefgebied", aldus hoofdonderzoeker Michael Moore op nieuwssite CNN.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis