Juli 2015

Juli 2015


Gevonden onderzeeër is Russische Catfish uit 1916
Reuzeninktvis vastgelegd op video
Vrijwilligers redden orka
250 grienden afgeslacht bij Faeröereilanden
Japanse zeeslak lijkt op een pluizig babykonijntje
nieuwe vissoort ontdekt bij Australië
Update: duikster overleden
Blinde grottenvissen en mensen delen specifiek gen
Bultrug creëert regenboog
Sea Shepherd beloont tip vernielde nesten
Raad van State vernietigt vergunning stort slakken
Snorkelen met bultrug

Gevonden onderzeeŽr is Russische Catfish uit 1916

29-07-2015

De gezonken onderzeeër die vorige week voor de kust van Zweden werd ontdekt, komt uit de Eerste Wereldoorlog. Volgens experts gaat het om de Russische onderzeeër Catfish die in 1916 zonk.

De Catfish zonk in 1916 na een aanvaring met een Zweeds schip. De gezonken duikboot is zo'n 20 meter lang en drie meter breed. De buitenkant is onbeschadigd en de luiken zijn nog dicht. Het is mogelijk dat de overblijfselen van de bemanning nog in het wrak liggen. Er waren twee officieren en 16 bemanningsleden aan boord.

De ontdekking van het wrak kwam een jaar nadat Zweden een onderzeeboot voor de kust signaleerde. Die kwam vermoedelijk uit Rusland, maar daar is nooit hard bewijs voor gevonden. Het wrak werd ontdekt door duikers van het Ocean X Team uit IJsland.

Moederdolfijn redt jong van verdrinkingsdood

26-07-2015

Sea Shepherd heeft beelden vrijgegeven van een dolfijnenjong dat verstrikt raakt in de haak van een vislijn. Deze tragische gebeurtenis vond plaats voor de Gold Coast, in het oosten van Australië.

Op de beelden is te zien en horen hoe het dolfijntje van slechts drie maanden oud voortdurend hoge kreten uitslaakt, terwijl ze zich probeert los te maken van de vislijn die in haar buik vast zit.

De moeder van het dier duwt het dolfijntje naar de oppervlakte, zodat ze kan ademen. Uiteindelijk weten duikers het jong los te krijgen van de ‘drum line’, die bedoeld is om haaien te vangen. Drum lines zijn touwen die vastgemaakt zijn aan boeien. Het ene touw is verankerd in de zeebodem, aan het andere zit een grote vishaak met aas.

Sea Shepherd wil met het filmpje, gemaakt in 2014, aandacht vragen voor al die dieren die slachtoffer worden van vislijnen en haaiennetten. Deze worden bij populaire stranden gebruikt om haaien te doden. Uit tellingen blijkt dat minder dan de helft van de dieren die gevangen worden voor de kust van Australië, haaien waren.

Hoe lang het dolfijntje verstrikt heeft gezeten is niet duidelijk. Uiteindelijk raakte het jonge dier blind aan een oog. Voor behandeling is ze naar SeaWorld overgebracht: ondanks de verwoede pogingen van haar moeder om haar in leven te houden, zijn de twee nu alsnog gescheiden. Of ze ooit weer met haar moeder herenigd kan worden en in vrijheid mag leven is niet bekend.

Vanzelfsprekend is ook het vangen van haaien, wier enige misdaad is dat zij rondzwemmen in hun eigen habitat, natuurbeschermers een doorn in het oog. Duizenden zeedieren worden jaarlijks verwond en gedood door de 360 drum lines en 30 haaiennetten voor de Australische kust.

Sea Shepherd voert actie tegen deze haaienvangstmethoden via campagne Apex Harmony.

Nicole McLachlan maakte de beelden van het dolfijntje:

“Het is overduidelijk dat het haaienbestrijdingsprogramma niets meer is dan een verwoestend en walgelijk beleid, dat niet gebaseerd is op gedegen wetenschappelijk bewijs. 350 wetenschappers hebben zich zelfs juist tegen deze middelen uitgesproken. Ze worden slechts gebruikt om het publiek een vals gevoel van veiligheid te geven, terwijl ze vooral juist schade aanrichten. Het is tijd dat mensen zien wat er werkelijk aan de hand is. Alleen al in Queensland raakten vorig jaar 13 dolfijnen (inclusief dit jong) verstrikt, naast honderden haaien, 19 zeeschildpadden, 8 walvissen en 7 mantaroggen, en vele andere dieren. Sinds 1962 zijn zeker 50.000 haaien gedood en 30.000 dieren als bijvangst. De meeste stierven een gruwelijke dood.”

Wil je in actie komen tegen deze manier om haaien te weren? Onderstaand tref je de e-mailadressen aan van Australische politici.

Bill Byrne, minister van Landbouw en Visserij
E-mail: agriculture@ministerial.qld.gov.au

Steven Miles, minister van Milieu, Queensland
E-mail: environment@ministerial.qld.gov.au

Annastacia Palaszczuk, premier van Queensland
E-mail: thepremier@premiers.qld.gov.au

Jackie Trad, vice-premier
E-mail: deputy.premier@minsterial.qld.gov.au

Deborah Frecklington, shaduwminister voor Visserij
E-mail: Nanango@parliament.qld.gov.au

Bronnen: HLN.be, Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl

Moederdolfijn redt jong

Reuzeninktvis vastgelegd op video

26-07-2015

Russische zeemannen hebben beelden gemaakt van een gigantische inktvis. Waar ze zich bevonden toen het enorme dier opdook, is niet bekend, evenals om welke soort het precies gaat.

Volgens International Business Times is het waarschijnlijk een reuzenpijlinktis of zelfs een jonge kolossale inktvis. Het zeewezen heeft het gemunt op de vangst van de matrozen, maar moet de duimen leggen tegen de zeemannen en druipt uiteindelijk af zonder de vis.

Over de reuzeninktvis is bijzonder weinig bekend. Pas in 2004 werden de eerste beelden van het dier gemaakt in zijn natuurlijke leefomgeving. In juli 2012 werd een levend exemplaar van drie meter gefilmd bij de Japanse Ogasawara-eilanden.

Reuzeninktvissen leven op diepten tussen de 300 en 1.500 meter (mogelijk zelfs nog dieper) en komen in alle oceanen voor. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Ze kunnen tot dertien meter lang worden en een gewicht van 275 kilogram bereiken.
Bron : HLN

reuzeninktvis

Vrijwilligers redden orka

25-07-2015

Een orka die op de rotsen gespoeld was in het noorden van British Columbia (Canada), heeft het dankzij een team van walvisonderzoekers en vrijwilligers weten te overleven. Het dier was tussen de rotsen beland en kon bij laagtij niet meer wegkomen. Het enige wat de redders konden doen, was het dier nat houden tot hoogtij.

Toen het vrouwelijke dier gevonden werd, was ze flink gestrest. Maar langzaam kwam ze tot rust. «We zagen dat ze rustiger ging ademen toen ze doorhad dat we haar hielpen.» Eind van de dag werd het hoogtij en slaagde de orka erin los te komen van de rotsen. Ze werd naar open zee begeleid en sloot zich binnen de kortste keren aan bij haar eigen 'pod' (groep).

vrijwilligers redden orka

250 grienden afgeslacht bij Faeröereilanden

24-07-2015

Bij de kust van de Faeröereilanden zijn donderdag ruim 250 grienden, een grote dolfijnachtige, afgeslacht tijdens de beruchte traditionele grindadráp. Vijf protesterende activisten van dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd zijn daarbij opgepakt.

Als eeuwenoude, jaarlijkse traditie snijden bewoners van de Faeröereilanden de nekken van de dolfijnachtigen door en steken haken in hun blaasgaten. Ze laten de zoogdieren zo rond spetteren in het lage water voor de kust en de dieren bloeden uiteindelijk dood. Het tafereel kan uren duren. De regering van de Faeröereilanden, een dunbevolkte eilandengroep tussen Schotland en IJsland die onder de Deense kroon valt, oordeelt echter dat de traditionele slachtmethode 'humaan' en 'een integraal onderdeel van onze cultuur' is.

Protest
Tijdens de slachting zijn vijf activisten van dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd opgepakt. Al jarenlang vecht Sea Shepherd tegen deze slachtingen van de grienden. De Zuid-Afrikaanse Rosie Kunneke, teamleider, is één van de gearresteerde vrijwilligers. Ook een Belg en een Luxemburger zijn in de boeien geslagen, omdat zij aanwezig waren bij de slachting om te protesteren. De activisten werden met hun gezicht in het zand gedrukt toen de mensenmassa het strand opstormde om de grienden af te maken, zo meldt Sea Shepherd in een persbericht. Een Italiaanse en een Franse activist worden ook vervolgd.

Andere Sea Shepherd-activisten hebben beelden kunnen maken van de arrestatie en de slachting. 111 grienden vonden op het strand van Bøur de dood. Dezelfde dag vond een tweede grindadráp plaats. Ongeveer 150 grienden werden 's avonds het strand bij Tórshavn opgedreven en uiteindelijk geslacht. Een andere Sea Shepard-vrijwilliger filmde de arrestatie, maar werd door de politie gedwongen de opnames te wissen.

Een advocaat is ingeschakeld om de activisten te helpen. Twee vrijwilligers die eerder deze week zijn gearresteerd worden aangeklaagd voor het overtreden van de Faeröese 'Pilot Whaling Act.'

Japanse zeeslak lijkt op een pluizig babykonijntje

17-07-2015

Japanse twitteraars komen superlatieven te kort om te beschrijven hoe schattig ze de Jorunna parva zeeslak vinden. Het 2 centimeter grote diertje lijkt op een mini-konijntje. Japanse duikers noemen het slakje liefkozend 'goma-chan', vrij vertaald: schattig sesamzaadje.

De Jorunna parva is net als de bij duikers bekendere nudibranchia (zeenaaktslakken) nauw verwant aan landslakken. De voorouders hadden een huisje, dat bij de meeste zeeslakkenfamilies in de evolutie verloren is gegaan.

Rinoforen
Op de kop van het slakje bevinden zich twee 'voelsprieten', zogenaamde rinoforen. Die 'oren' laten het diertje lijken op een konijntje, maar het is eigenlijk zijn neus om geurdeeltjes mee op te vangen.

nieuwe vissoort ontdekt bij AustraliŽ

15-07-2015

Je zult dit gekke beestje maar tegenkomen tijdens het zwemmen. Deze nieuwe vissoort is recent ontdekt voor de kust van Sydney door Australische wetenschappers.

Voor die kust liggen ook vier past ontdekte vulkanen onder water en dat is waar de diertjes vandaan komen, meldt Daily Mail. Zoals je ziet zijn de vissen vrij klein, maar ze hebben scherpe giftanden en kunnen je vermoedelijk steken met hun staart.

Tot nu toe wordt het beest aangeduid als 'schubloze zwartvis'. Dat de vissoort in het onderwatermassief werd ontdekt, verbaasde de expeditieleiders: zij dachten dat vissoorten zich alleen in zeemondingen ontwikkelden. Ze hopen aan de hand van de enge diertjes aan het onderzoek naar jonge vissen te kunnen bijdragen.

Update: duikster overleden

15-07-2015

De duikster die afgelopen zaterdag onwel werd tijdens een duik in de Noordzee, is zaterdagnacht overleden.

Haar duikvereniging heeft het volgende bekendgemaakt:

«Ze is afgelopen zaterdagochtend, op de Noordzee, onder water onwel geworden en is door haar duikbuddy omhoog gebracht. Hierna is zij aan boord van de Aquila gebracht en is zij geruime tijd door o.a. Get Wet leden gereanimeerd. Zij is vervolgens door de kustwacht aan land gebracht en overgebracht naar het ziekenhuis. In eerste instantie naar Rotterdam en later naar Antwerpen. Hier is zij uiteindelijk, in het bijzijn van haar familie overleden.»

De duikster was met haar duikvereniging een dagje de Noordzee op. Tijdens de eerste duik van die dag, op het wrak van de Panago. op een diepte van zo’n 22 meter, werd zij onwel. In tegenstelling tot was in verschillende media is gemeld, is er geen sprake geweest van een zoekactie naar de duikster. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de daadwerkelijk oorzaak van haar overlijden is.
Wij wensen haar familie, vrienden en mede-duikers heel veel sterkte in de komende tijd.

Blinde grottenvissen en mensen delen specifiek gen

15-07-2015

De zogenoemde blinde grottenvis uit Mexico gaat zich te buiten aan voedsel door een genmutatie die ook bij mensen met overgewicht voorkomt, zo blijkt uit een nieuwe studie.
De vis van de soort Astyanax mexicanus kan in tijden van voedselschaarste maanden overleven zonder te eten, maar eet zich in tijden van overvloed tonnetje rond. De oorzaak van deze vreetbuien ligt in een genmutatie die ook bij mensen voorkomt.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Genmutatie
De onderzochte vissen zijn blind en leven in donkere grotten waarin het voedselaanbod sterk varieert. Waarschijnlijk hebben ze daarom in de loop van de evolutie gedrag ontwikkeld waarbij ze elke kans op een maaltijd aangrijpen.

De wetenschappers analyseerden de dna-volgorde van de blinde grottenvis en verwante vissen die in rivieren in de openlucht leven en geen vreetbuien kennen. Bij de grottenvis vonden de wetenschappers een genmutatie, die bij mensen soms ook voorkomt en dan voor overgewicht zorgt. Door deze mutatie in het gen MC4 wordt er minder leptine aangemaakt in het lichaam van de vissen. Leptine is een hormoon dat bij zowel mensen als dieren de eetlust onderdrukt. De grottenvissen kunnen zich door de mutatie waarschijnlijk klem eten aan voedsel zonder dat ze het gevoel krijgen vol te zitten.

Gezond
Gek genoeg blijven de vissen in tegenstelling tot mensen met obesitas gezond. Ze hebben geen verhoogde sterftekans door hun overgewicht. De onderzoekers willen uitzoeken hoe dat komt door het dna van de dieren nog grondiger te onderzoeken.
Ze hopen dat er op basis van het onderzoek uiteindelijk een medicijn kan worden ontwikkeld dat mensen helpt om ondanks obesitas toch gezond te blijven.

"Bepaalde mechanismen in deze dieren kunnen misschien leiden tot nieuwe inzichten in het metabolisme en de gezondheid van mensen", verklaart hoofdonderzoeker Clifford Tabin op nieuwssite ScienceDaily.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Bultrug creŽert regenboog

11-07-2015

Een bultrug die in plaats van water een regenboog uit zijn blaasgat lijkt te spuiten. Dat bijzondere beeld werd vastgelegd door middel van een drone voor de kust van Newport Beach in Californië (Verenigde Staten).
Drones maken vaker prachtige opnamen van walvissen, vanuit een ander perspectief dan vanaf een boot of het land. Door de onbemande vliegtuigjes worden unieke beelden vastgelegd, zoals de grijze walvis met twee jongen die onlangs ook bij de kust van Californië werd gezien. Dit was extra bijzonder, omdat nog niet eerder werd gedocumenteerd dat een grijze walvismoeder meer dan één jong had.

Dichter in de buurt, bij Noorwegen, werd vorig jaar onverwachts een groep orka’s gefotografeerd in de buurt van Walviseiland (Kvaløya), kort daarop vergezeld door baleinwalvissen en zeevogels.

Een andere interessante toepassing van drones vindt plaats in de strijd tegen stroperij. De met camera’s uitgeruste drones helpen stropers en andere milieucriminelen te betrappen. Zo werden ecodrones van Shadowview onder meer al ingezet om olifant- en neushoornstropers op te sporen en beelden te maken van de illegale zeehondenjacht in Namibië.
Bron ©PiepVandaag.nl

Bultrug met regenboog

Sea Shepherd beloont tip vernielde nesten

05-07-2015

Sea Shepherd USA heeft een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van een man en een vrouw die op het strand van Anna Maria Island bij Florida bewust een aantal nesten van zeevogels en zeeschildpadden vernielden.

Voor de juiste tip biedt Sea Shepherd een beloning van 2000 dollar. Over de daders is bekend dat ze op zaterdag 27 juni met een crossvoertuig over het strand aan het racen waren. Daarbij hielden ze geen rekening met de afgezette gedeelten met eieren van zeeschildpadden. Ook de nesten van broedende zeevogels moesten het ontgelden.

Dood
Het is in de Verenigde Staten officieel verboden om de nesten van zeeschildpadden te verstoren. Volgens de wet in Florida kunnen de man en vrouw een flinke boete krijgen en zelfs een gevangenisstraf. Door hun roekeloze en asociale gedrag vernielde het stel 5 nesten van zeeschildpadden en vonden 2 kuikens van de Amerikaanse schaarbek, een meeuwensoort, de dood.

Oprichter van Sea Shepherd, Captain Paul Watson over de uitgeloofde beloning:

“We moeten mensen stoppen die de krimpende populaties van bedreigde diersoorten terroriseren. Deze mensen zijn criminelen en zo moeten ze ook behandeld worden, met de boodschap dat het vermoorden van wilde dieren een misdaad is.

Snorkelen met bultrug

05-07-2015

Stel je eens voor: je gaat snorkelen en je ziet een bultrug. Dat overkwam Cecil en Mallory Johnson voor de kust van Newfoundland.

In de zomer voeden bultruggen zich in de koude, voedselrijke wateren in en nabij de poolgebieden, waarbij ze vet opslaan in hun blubber. In de winter, als ze weer voldoende vetreserves hebben opgebouwd, trekken de zeezoogdieren weer richting de evenaar, waar ze paren en kalven in warme, maar voedselarme wateren. De meeste bultrugpopulaties migreren tweemaal in het jaar en volgen daarbij zoveel mogelijk de kustlijn.

Cecil en Mallory Johnson hadden geluk: zij konden héél dicht bij een bultrug komen en er prachtige video-opnames van maken.
Bekijk hieronder de video van hun ontmoeting met de bultrug:

snorkelen met bultrug