Mei

Mei


10.000 haaienvinnen in beslag genomen
Goudvis krijgt 'rolstoel'
Nieuwe zeewiersoort ontdekt in Noordelijke IJszee
Britten opgeschrikt door grote haai voor de kust
Reddingsbrigades bewaken WK
Nederlandse duikers in Italië omgekomen
Voor het eerst warmbloedige vissoort ontdekt
Vissenparadijs op Klaverbank
Brokkelsterren verdringen zeedieren Oosterschelde
Zwom gigantische megalodon ooit rond in Mortsel?
Verstrikte zeehonden bij Terschelling gered
Reuzenkreeft Gust ook voor Sea Life te groot
Zuid-Europese dolfijnen vol met gif
Kreeft van 6 kilo verhuist naar Sea Life
Schat van Schotse kaper gevonden
Ook dolfijn heeft zijn favorieten
De schoonheid van vliegende roggen
Milievergunning voor aan Todi indoor duikcentrum

10.000 haaienvinnen in beslag genomen

29-05-2015

Afgelopen woensdag zijn in Ecuador 10.000 haaienvinnen in beslag genomen. In de havenstad Manta zijn inmiddels vier mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij het illegaal doden van de dieren. Bij de arrestatie werden ook zeker zeven vuurwapens in beslag genomen.

In Ecuador is het verboden om haaien te vangen. Helaas is ondanks dit verbod de illegale haaienjacht hier een enorm probleem. Maar liefst 100.000 vinnen zijn alleen deze maand al onderschept. Voor deze vinnen zijn meer dan 30.000 haaien gedood.

Squaleen
Een bekende toepassing van de haaienvinnen is natuurlijk de soep. Maar in Nederland zijn ook producten te koop waar de dieren in zijn verwerkt in de vorm van haaienleverolie en haaienkraakbeen. Zo is er een aantal zalven, bijvoorbeeld tegen aambeien, te koop waar haaienlevertraan in is verwerkt. Het gaat om ‘squaleen’ (Omega 2), wat gewonnen wordt uit de lever van bedreigde diepzeehaaien.

Alternatieven
Wil je zeker weten dat cosmeticaproducten of geneesmiddelen geen dierlijke producten bevatten, vraag er dan naar bij de verkoper. De lijst met ingrediënten geeft lang niet altijd uitsluitsel, omdat er vaak meerdere benamingen voor dezelfde grondstoffen gehanteerd worden. Weet men het antwoord niet dan is het een goede aanleiding om zich erin te verdiepen. Ook apothekers moeten op de hoogte zijn van de samenstelling van geneesmiddelen en medicijnen, en dienen over de kennis te beschikken van mogelijke alternatieven die wel diervriendelijk zijn
Bron ©PiepVandaag.nl

Goudvis krijgt 'rolstoel'

29-05-2015

Een goudvis die niet meer recht kan zwemmen? Altijd een zielig tafereel, maar deze kerel bedacht een wel heel creatieve oplossing: de 'rolstoel'. Daarbij wordt de vis in een licht doekje gewikkeld en aan drijvend materiaal gehangen, in dit geval dus kurk. Het opvallende plaatje krijgt op Imgur en co heel wat lovende commentaar.

"Ik hoop gewoon dat andere vissen hem niet pesten, die dieren kunnen echt gemeen zijn", klinkt het onder meer. Of nog: "Mijn verstand kan niet geloven dat dit echt is, maar diep vanbinnen weet ik dat het wel zo is." De meeste mensen mikken op een zwembadinfectie en raden een erwt als 'laxeermiddel' aan. Anderen adviseren om een filter te plaatsen in het aquarium, waardoor de vis minder last zou hebben van viezigheid.

Het is overigens niet de eerste keer dat iemand zo inventief uit de hoek komt. In 2010 kreeg een vis met de naam Ada ook al een speciaal 'harnas' omdat zij niet meer van de bodem van het aquarium kon komen.

Nieuwe zeewiersoort ontdekt in Noordelijke IJszee

24-05-2015

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe zeewiersoort ontdekt op grote diepte in de Noordelijke IJszee.

Het gaat om bruin zeewier dat overvloedig groeit op de zeebodem bij Spitsbergen op 166 meter diepte. Aangezien er nauwelijks zonlicht doordringt tot deze plek, is het onduidelijk hoe de algen zich in leven houden. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oregon in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records.

Onderwaterfoto
De wetenschappers ontdekten het zeewier bij toeval op een onderwaterfoto, die was gemaakt om de zeebodem bij Spitsbergen in kaart te brengen. Bij het bestuderen van de foto's viel het oog van een onderzoeker op de algen, die voornamelijk op rotsen lijken te groeien.De organismen horen bij de zogenoemde macroalgen, een verzamelnaam voor alle algen die met het blote oog waarneembaar zijn.
Eerder werd dit soort zeewier al op grotere dieptes ontdekt (tot 268 meter), maar in die gevallen ging het altijd om zeer zonnige gebieden in de oceanen.

Fotosynthese
Algen houden zichzelf normaal gesproken in leven doormiddel van fotosynthese: ze zetten koolstofdioxide met behulp van licht om in voedingsstoffen zoals glucose. De wetenschappers zijn van plan om bij een vervolgstudie enkele monsters te nemen van de algen in de Noordelijke IJszee, zodat kan worden onderzocht hoe de organismen kunnen overleven zonder zonlicht.

Britten opgeschrikt door grote haai voor de kust

24-05-2015

Net nu veel Britten naar de zuidkust trekken om het Pinksterweekend te vieren, is ten noorden van Cornwall in de Keltische zee een 2,75 meter lange haringhaai gevangen. De haringhaai is het kleine broertje van de levensgevaarlijke witte haai.

Sportvisser Mark Nelson (45) dacht dat hij een onderzeeër aan de haak had. Anderhalf uur worstelde hij om de vangst binnen te takelen. Toen hij de glinsterende vlijmscherpe driehoekige tanden zag, bleek dat Nelson geen duikboot, maar een 136 kilo zware en 2,75 meter lange haringhaai te pakken had. De bouwvakker uit Wales slaagde er niet in de grote roofvis, die half zo lang als zijn boot was, aan boord te krijgen. ,,Het kostte me een half uur om hem bij de boot te krijgen. Hij was zo sterk en agressief. Mijn armen deden achteraf zeer", vertelde hij aan The Telegraph. Nelson moest de haai weer vrijlaten.

Nederland
De haringhaai kan ook voor de Nederlandse kust opduiken. ,,Het is een inheemse soort", legt conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare uit.
,,Maar de haringhaai, die ook wel neushaai wordt genoemd, is door overbevissing zeldzaam geworden. Het gaat niet goed met de haringhaai, hij staat op de rode lijst van bedreigde soorten. Als vissers hem vangen moeten ze hem teruggooien."

Badgasten hoeven zich geen zorgen te maken, stelt Oosterbaan gerust. ,,De haringhaai is een groot beest, hij kan 3,5 meter worden, dus ik kan me voorstellen dat het niet prettig is als je hem tegenkomt. Maar er zijn geen aanvallen bekend. Er is dus geen reden voor paniek, ik ben juist blij dat ze nog voorkomen." De kans dat er een gevaarlijke haai voor het strand van Zandvoort opduikt, is volgens Oosterbaan minimaal. ,,Met de opwarming van de aarde gaan er verhalen rond dat gevaarlijke haaiensoorten ook naar onze wateren kunnen komen, maar daar is nog geen sprake van."

Wie oog in oog wil staan met een haringhaai, kan bij Ecomare een model bekijken in de tentoonstelling Naar de haaien.
Bron : AD

Reddingsbrigades bewaken WK

24-05-2015

MIDDELBURG - Diverse Zeeuwse reddingsbrigades bewaken sinds gisteren het wereldkampioenschap Onderwaterfotografie. Dit vindt nog tot en met zondag plaats Zeeuwse wateren.

Vrijwilligers van de Zeeuwse reddingsbrigades zullen aanwezig zijn om toe te zien op een veilig verloop van dit evenement. Vanwege de omvang van het evenement en omdat de reddingsbrigades onlangs hebben afgesproken nauwer samen te werken, is dit de eerste keer dat nagenoeg alle Zeeuwse reddingsbrigades een gezamenlijke bewaking draaien.

Ruim 80 deelnemers uit alle delen van de wereld zijn afgereisd naar Zeeland om deel te nemen aan het WK, dat ’s werelds beste onderwaterfotografen de gelegenheid biedt om binnen uiteenlopende categorieen de mooiste foto’s te maken. Er wordt op vier verschillende locaties in de Oosterschelde en Grevelingen gedoken.

De reddingsbrigade zal iedere dag op alle duiklocaties aanwezig zijn voor de veiligheid van dit evenement. Tientallen vrijwilligers van reddingsbrigades uit Domburg, Goes, Middelburg, Terneuzen, Vrouwenpolder, West-Zeeuws Vlaanderen en Zierikzee zullen het gehele weekend in touw zijn.

Iedere duiklocatie wordt met twee boten bewaakt en ook op de wal zullen coördinatoren van de reddingsbrigade aanspreekpunt zijn ingeval van calamiteiten. Omdat de bewaking mede in het teken staat van het verbeteren van de contacten tussen de diverse brigades, worden alle reddingsboten bemand met een mix van vrijwilligers van de verschillende verenigingen.

Aan de bewaking gaat een lang voorbereidingstraject vooraf, onder coördinatie van reddingsbrigade Vrouwenpolder. Zo zijn er in oktober 2014 en vorige maand testduiken gehouden en is in maart een (opfris)cursus eerste hulp bij duikongevallen verzorgd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Ook hebben de reddingsbrigades de verschillende duiklocaties in kaart gebracht, zodat bij calamiteiten snel gehandeld kan worden en een soepele overdracht aan de andere hulpdiensten kan plaatsvinden.
Bron : Hvzeeland

Nederlandse duikers in ItaliŽ omgekomen

17-05-2015

Twee Nederlandse duikers van 53 en 46 jaar zijn zaterdagochtend in de Golf van Genua, in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Genua omgekomen. Dat hebben Italiaanse media zondag gemeld. Het tweetal werd op de boot waarvandaan zij wilden gaan duiken plotseling ziek.

De mannen maakten deel uit van een groepje dat naar het wrak van de olietanker Amoco Haven voor de kust van Arenzano wilde gaan. De bemanning van de boot waarschuwde de hulpdiensten. Het ene slachtoffer overleed in de haven van Arenzano, de andere man stierf op weg naar het ziekenhuis. Een derde duiker, een Duitser, ligt in het ziekenhuis met dezelfde ziekteverschijnselen.

Persluchtflessen
Mogelijk was er iets mis met de persluchtflessen. De groep beschikte over een eigen duikuitrusting en had in de haven twee rubberboten gehuurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon de dood van de twee mannen zondagochtend nog niet bevestigen. De Italiaanse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van de Nederlanders.

Op 5 april overleed een 34-jarige Zwitser, nadat hij de zee was ingedoken om het wrak van de tanker te bekijken.
Bron: NU

Voor het eerst warmbloedige vissoort ontdekt

15-05-2015

De Koningsvis, die in de meeste oceanen ter wereld voorkomt, blijkt warmbloedig te zijn. Nooit eerder vond men een vis die zijn temperatuur niet klakkeloos van zijn omgeving overneemt.
Eerder vonden wetenschappers al vissen die ten dele warmbloedig zijn. Dieren als de zwaardvis en tonijn warmen organen als de ogen en hersenen op om zo bijvoorbeeld beter te kunnen zien. Maar zodra ze te ver afdalen in de koude zee koelen ze weer af.

De koningsvis doet dat niet: hij weet zich warm te houden door wild met zijn vinnen te flapperen. Nooit eerder werd warmbloedigheid in deze mate bij een vis gevonden. Onderzoekers van NOAA Fisheries, een instituut in Amerika dat zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie, schrijven deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science over hun ontdekking.

Dat brengt voordelen met zich mee in het diepe en donkere onderzeese jagersleven. Andere dieren daar zijn zo zuinig met hun energie dat ze zich traag voortbewegen. De koningsvis beweegt zich door zijn verhoogde stofwisseling sneller door het water, ziet beter en kent een grotere reactiesnelheid. Zijn prooien maken zo weinig kans.

Via temperatuursensoren konden de onderzoekers zien dat het dier zijn lichaamtemperatuur op een vast aantal graden hield, ook al dook hij de koude diepte in. Gemiddeld was de vis 5 graden warmer dan het omringende water.

Tegenstroomprincipe
Vissen nemen zuurstof op uit water via hun kieuwen, en dat neemt via de daarvoor gebruikte bloedvaten tegelijk de kou mee naar binnen. De Koningsvis verijdelt dat, door bloedvaten met warm bloed uit het midden van zijn lichaam te laten cirkelen rond die koelere bloedvaten. Met dit 'tegenstroomprincipe' voorkomt hij dat het koude bloed zijn lichaamstemperatuur al te ver omlaag brengt.

"Dit is nieuws", vertelt Timothy Clark, vissenfysioloog aan het Australian Institute of Marine Science. Jarenlang deed hij onderzoek op dit gebied. "Het is moeilijk om warm te blijven in dat koude water. Ik had niet gedacht dat er een vis was die daar in deze mate iets op zou vinden." Het tegenstroomprincipe was bij vissen al eerder ontdekt, zegt hij. "Maar de koningsvis is wel de eerste die dat principe gebruikt om zijn hele lichaam op te warmen, in plaats van slechts enkele organen."
HLN.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?

Vissenparadijs op Klaverbank

14-05-2015

Greenpeace is dinsdag begonnen met de aanleg van een ‘vissenparadijs’ in het natuurgebied de Klaverbank in de Noordzee. Uit protest tegen het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen, legt de organisatie een aantal grote zwerfkeien op de zeebodem.

De stenen komen van nature in het gebied voor en hebben ook een belangrijke praktische functie: op stenen, kiezels en grind leven veel planten en dieren. “Een steen leidt tot leven, in tegenstelling tot het politieke beschermingsbeleid, dat leidt vooral tot afzwakking en uitstel. Dit vissenparadijs helpt de zeenatuur lokaal te herstellen na decennia van verwoesting door bodemsleepnetten“ zegt campagneleider Tom Grijsen.

De Klaverbank is één van de Natura2000-gebieden in de Noordzee die de overheid zou moeten beschermen. Er ligt nu al vier jaar een plan, maar dat is nog steeds niet ingevoerd. Bovendien beschermt dit papieren plan slechts de helft van de Klaverbank en dan ook nog alleen het deel waar toch al niet wordt gevist. De natuur schiet er dus niets mee op. In het toekomstig beschermde deel legt Greenpeace nu het vissenparadijs, zodat de natuur een steuntje in de rug krijgt.

Het is de tweede keer dat Greenpeace op de Klaverbank zwerfkeien neerlegt. In 2011 gebeurde het ook, tot onvrede van de visserijsector en het betrokken ministerie, dat Greenpeace een dwangsom oplegde. Ten onrechte, oordeelde de Raad van State later.

Vorige week nog onderstreepte een onderzoeksmissie van de milieuorganisatie hoe uniek en kwetsbaar de Klaverbank is, met een onderwaternatuur die nergens anders in de Nederlandse wateren gevonden wordt. Bovendien bleek uit de aangetroffen soortenrijkdom en de uitbundige groei van het koudwaterkoraal Dodemansduim dat het gebied rondom de stenen van 2011 niet is bevist. De natuur bloeit er voorzichtig op.

Dit jaar staat het lot van twee nieuwe natuurgebieden op het spel. Den Haag gaat bepalen in hoeverre het Friese Front en de Centrale Oestergronden bescherming krijgen. "Greenpeace kan geen beschermde gebieden instellen waar al het leven volledig met rust gelaten wordt” aldus Grijsen. “Dat kan alleen de overheid en driekwart van de Nederlanders wil dat ook. Bovendien heeft ons land internationaal de verplichting om de biodiversiteit in de Noordzee te herstellen. Wij roepen staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken én de Tweede Kamer daarom op stevige beschermingsmaatregelen te nemen, te beginnen bij de twee gebieden waarover nog dit jaar politieke knopen worden doorgehakt.
Lees ook het artikel van Greenpeace

Klaverbank

Brokkelsterren verdringen zeedieren Oosterschelde

14-05-2015

Brokkelsterren overwoekeren lokaal de Oosterschelde-bodem. Deze autochtone zeedieren komen normaal gesproken al algemeen voor in de gehele Oosterschelde, maar door het uitblijven van strenge winters komen ze nu op een aantal plaatsen zo massaal voor dat andere zeedieren zoals anemonen, kokerwormen maar ook vissen en vele andere soorten zeedieren verdrongen worden. Brokkelsterren hebben maar weinig natuurlijke vijanden en het wachten is op een strenge winter van het type Elfstedentocht om de populatie Brokkelsterren weer onder controle te krijgen.

De biodiversiteit in de Oosterschelde, hoewel bedreigd door zandhonger en heel veel menselijke activiteiten, is nog steeds behoorlijk groot. Niet voor niets is het een Natura-2000 gebied. Voor sportduikers met enige kennis van de diverse soorten zeedieren zijn er veel duikplaatsen te vinden waar je gedurende een gemiddelde duik van een uur 50 tot misschien wel meer dan 75 soorten zeedieren kunt aantreffen. De Brokkelster staat al jaren op nagenoeg alle waarnemingenlijsten van Stichting ANEMOON als een algemeen voorkomende soort. De soort is echter erg gevoelig voor strenge winters. In jaren dat de Friezen konden genieten van hun Elfstedentochten en het zeewater ’s winters langdurig erg koud was, vond er steevast een ware slachting plaats onder de populaties Brokkelsterren. Bijvoorbeeld, na de relatief strenge winters van 1995/1996 en 1996/1997 waarin de laatste Elfstedentocht is verreden, werden er in de Oosterschelde bijna geen Brokkelsterren meer aangetroffen. Dit soort winters hielden de Brokkelsterrenpopulaties onder controle. Maar sindsdien is het aantal Brokkelsterren alleen maar toegenomen.
Lees verder bij Natuurbericht

Zwom gigantische megalodon ooit rond in Mortsel?

14-05-2015

Mortsel, misschien niet meteen de plaats waar u het zou verwachten, maar archeologen hebben tijdens werken aan de Krijgsbaan wel degelijk overblijfselen van een miljoenen jaar oude reuzenhaai en een walvis gevonden. Dat meldt ATV.

De geraamtes werden vorig jaar al gevonden bij de ondertunnelingswerken aan de R11, maar pas nu is duidelijk geworden dat het om een walvis en een reuzenhaai gaat. Van de reuzenhaai werd onder andere een grote tand gevonden.

De legendarische megalodon stierf anderhalf miljoen jaar geleden uit en was een van de grootste zeedieren ooit. Hij voedde zich met andere kleinere haaien, zeekoeien en zelfs potvissen. Hij kon tot 18 meter lang worden en zijn opengesperde bek was tot 2 meter groot. Nog altijd worden er wereldwijd regelmatig grote tanden van de haai gevonden.
Bron : HLN

Verstrikte zeehonden bij Terschelling gered

13-05-2015

Sinds begin vorige week verkeerden vijf zeehonden in nood op zandplaat de Engelsche Hoek, nabij het Waddeneiland Terschelling. Twee dieren waren verstrikt in visnetten, twee hebben een ring om hun nek en een andere zeehond heeft een flinke wond. Gisteren kon een reddingsteam alvast de twee zeehonden bevrijden van de verstikkende netten.
Terschelling

EHBZ’er op Terschelling Hessel Wiegman (EHBZ: Eerste Hulp bij Zeehonden) heeft al meer dan 4000 zeehonden gered en kan er weer een paar aan zijn lijstje toevoegen. Gisteren lukte het hem samen met andere zeehondenredders van Rederij Noordgat twee van de zeehonden op de Terschellingse zandplaat uit hun benarde positie te bevrijden: een week nadat de eerste meldingen binnenkwamen zijn de dieren eindelijk ontdaan van de knellende visnetten. Deze zeehonden zwemmen weer vrij rond; het zoute water zal de wonden die ze hebben opgelopen waarschijnlijk genezen.

Ook de andere drie hulpbehoevende zeehonden worden niet vergeten. Zodra het mogelijk is zal het zeehondenhulpteam zich over ze ontfermen.
Bronnen: Stichting Lenie ’t Hart Zeehondenfonds en Kustnieuws Nederland & Europa ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Reuzenkreeft Gust ook voor Sea Life te groot

13-05-2015

Reuzenkreeft Gust - zes kilogram - moet alweer verhuizen. De Delhaize van Humbeek schonk de zeventigjarige kanjer aan Sea Life in Blankenberge, waar hij van zijn pensioen mocht genieten tussen de koningskrabben. Gust blijkt nu ook te groot én te gevaarlijk voor de vissen in het bassin.

"Door zijn grootte kan hij onze vissen verwonden", vertelt Manu Potin, hoofdverzorger van Sea Life. "Vandaag is hij wel te bewonderen tussen de king crabs. Maar we plakken zijn scharen af met bandjes, zodat hij geen schade aan kan richten. Het is een tijdelijke oplossing. We zoeken een ander Sea Life centrum in Europa voor hem. De kans is groot dat hij naar Parijs verhuist. Daar hebben ze een groot aquarium waarin minder vissen zwemmen. We zullen Gust wel missen: zo'n grote kreeft had ik nog nooit gezien." (JVRB

Zuid-Europese dolfijnen vol met gif

08-05-2015

Een recente studie heeft uitgewezen dat veel dolfijnen uit de Straat van Gibraltar en de Golf van Cadiz hoge concentraties gifstoffen afkomstig uit zogenoemde vlamvertragers in hun lichaam hebben. Deze zorgelijke bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Pollution.

Vlamvertragers worden veelvuldig gebruikt in de industrie. Ook worden ze toegevoegd aan allerhande consumenten- en huishoudartikelen, zoals kleding, elektrische apparatuur en meubels ter voorkoming of vertraging van brand. De schadelijke stoffen komen terecht in het milieu tijdens de productie, tijdens het gebruik van de consumentenproducten of wanneer deze producten bij het afval terechtkomen. Aangetoond is dat de stoffen lange tijd aanwezig blijven in de natuur en zich ophopen in (het vetweefsel van) mensen en dieren. Al langere tijd wordt gevreesd voor de schadelijke effecten op mens en natuur.

Biomagnificatie
Wetenschappers bestudeerden voor de nieuwe studie drie soorten dolfijnen, Gewone Dolfijnen, Tuimelaren en Grienden, en toonden aan dat de dieren hoge concentraties gifstoffen in hun lichaam hebben. Opvallend is dat de drie dolfijnsoorten verscheidene leefgebieden hebben en verschillend voedsel eten. Uit de studie is gebleken dat de walvisachtigen, die het hoogst in de voedselketen staan, de hoogste concentraties in hun lichaam hebben als gevolg van ‘biomagnificatie’. Ethel Eljarrat, wetenschapper van de Spanish National Research Council (CSIC) verklaart dit als volgt:

“Biomagnificatie betekent dat naar mate een dier hoger in de voedselketen staat, een hogere concentratie gifstoffen in zijn lichaam aanwezig is. Een roofdier voedt zich met vergiftigde prooien en zo stapelt de hoeveelheid gif zich op naarmate een dier hoger in de voedselketen staat”.

De onderzochte dolfijnen hebben naar waarschijnlijkheid jarenlang vissen gegeten die veel gif bevatten en zichzelf zo langzaam vergiftigd.

Giftige dolfijnen
Ook uit eerdere studies is gebleken dat dolfijnen vaak zijn vergiftigd door vlamvertragers, met alle desastreuze gevolgen van dien. Zo concludeerden Nederlandse onderzoekers al in 2005 dat giftige stoffen uit vlamvertragers bij dolfijnen en zeehonden de werking van het zenuwstelsel en de schildklier hormoonhuishouding ontregelen.

Amerikaanse wetenschappers troffen tijdens hun onderzoek in 2009 bij dolfijnen in het kustgebied bij Miami ongewoon hoge hoeveelheden gifstoffen aan en spraken van ‘giftige dolfijnen’. Volgens de onderzoekers leidde dit tot onvruchtbaarheid, desoriëntatie en doodgeboren jongen. Moederdolfijnen geven daarbij de gifstoffen met voeding door aan hun jongen, waardoor ze hen langzaam vergiftigen.

Uit Amerika komt echter ook goed nieuws. Hoewel in 2001 meer dan 50% van de wereldwijde hoeveelheid vlamvertragers uit Amerika afkomstig was, is in 2007 in een groot deel van de Staten een wet aangenomen die het gebruik van enkele soorten verbiedt. Hopelijk is dit nog op tijd geweest om het tij te keren voor de dolfijnen.
Bronnen: Elsevier, Wikipedia, CSIC, NCSL, Plantsave, Kennislink ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck

Kreeft van 6 kilo verhuist naar Sea Life

08-05-2015

Sea Life Blankenberge heeft er een aanwinst bij: een kreeft van bijna 6 kilogram. De loebas werd ontdekt in de Delhaize in het Vlaams-Brabantse Humbeek. Tussen de kleine Canadese kreeften werd de kolos, 5 kilo zwaarder dan de andere kreeften, aangetroffen. Bovendien zou de kreeft zowat 70 jaar oud zijn. "Een cadeautje van onze Canadese leverancier", zegt Dirk Huysmans van de Delhaize in Humbeek. "Maar door zijn ouderdom is de kreeft niet geschikt voor consumptie. We hebben Sea Life in Blankenberge gecontacteerd. Zij waren enthousiast om Gust, de naam die we de kreeft gaven, over te nemen." De leeftijd is volgens Sea Life niet opmerkelijk, het gewicht des te meer. "5,9 kilogram is echt veel", zegt Eileen David. "Het is de eerste keer dat een Delhaize ons vraagt om een kreeft op te vangen. Van restaurants kregen we de vraag wel al." Gust krijgt een plaatsje bij de kingkrabben. (RDK)

Schat van Schotse kaper gevonden

08-05-2015

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft voor de kust van Île Sainte-Marie in Madagaskar een zilveren staaf van 50 kilogram uit een scheepswrak gehaald. Het zou gaan om een deel van de buit van de beruchte Schotse kaperkapitein William Kidd uit de 17de eeuw. De vondst wordt nu door soldaten bewaakt op het eiland.

Volgens het team, dat onder leiding staat van archeoloog Barry Clifford, gaat het om een Brits schip: dat kan erop wijzen dat het om Kidds schip 'Adventure Galley' gaat. Daarnaast beweren ze dat de zilveren staaf uit het 17de eeuwse Bolivia komt.

"We hebben dertien schepen gevonden in de piratenbaai (Île Sainte-Marie) en we hebben zes weken gewerkt aan twee van hen: de 'Fire Dragon' en de 'Adventure Galley' van kapitein Kidd", zegt Barry Clifford.

"Onomstotelijk bewijs"
Ook de onafhankelijke archeoloog John de Bry, die het onderzoeksteam is komen bijstaan, is in de wolken door de ontdekking. "Voor mij is dit onomstotelijk bewijs dat het om de schat en de Adventure Galley van kapitein Kidd gaat", zegt hij. Toch gaan er enkele kritische stemmen op. Ze willen dat er testen gebeuren op het hout van het schip en op de zilveren staaf om te bepalen uit welke periode ze stammen.

Geëxecuteerd
William Kidd is waarschijnlijk geboren in Greenock in Schotland rond 1645 en werd door de Engelse koning aangesteld om piraterij te bestrijden en Franse schepen te veroveren. In 1698 plunderde hij het schip Quedagh Merchant, dat onder Franse vlag voer. Later bleek echter dat de kapitein van het schip een Engelsman was. Kapitein Kidd werd daarom in 1701 geëxecuteerd in Londen voor piraterij.

Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer dat archeoloog Barry Clifford een verdwenen gewaand piratenschip ontdekt. In 1984 vond hij het wrak van de Whydah, het vlaggenschip van de beruchte piraat Samuel Bellamy dat in 1717 kapseisde voor de Amerikaanse kust. Bellamy wordt beschouwd als een van de rijkste piraten uit de geschiedenis.
Bron : HLN

Ook dolfijn heeft zijn favorieten

07-05-2015

Net zoals jij sommige mensen heel aardig vindt en anderen liever mijdt, houden ook dolfijnen er hun lievelingen op na. Dat blijkt uit onderzoek. Al met al hebben dolfijnen een complex sociaal netwerk.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze gedurende zes jaar onderzoek deden naar tuimelaars in de Indian River Lagoon, een netwerk van drie lagunes langs de kust van Florida. In die periode werden de bewegingen van 200 dolfijnen gemonitord. Ook werd gekeken met wie de dolfijnen optrokken. Uit het onderzoek blijkt dat dolfijnen – net als mensen – graag met sommige soortgenoten optrekken, terwijl ze andere soortgenoten juist liever mijden.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het gebied waarin dolfijnen leven van invloed is op het aantal vrienden en kennissen dat ze hebben. Zo blijken dolfijnen die in een relatief nauw deel van de Indian River Lagoon wonen de meest compacte sociale netwerken te hebben. “Dat is vergelijkbaar met mensen die in kleine steden wonen en dus met minder mensen de interactie aan kunnen gaan,” stelt onderzoeker Elizabeth O’Corry-Crowe.

Het is niet voor het eerst dat het sociale netwerk van dolfijnen onderzocht is. Uit eerdere studies is al gebleken dat dolfijnen een heel open, complex en dynamisch sociaal netwerk hebben. Wat dit onderzoek zo uniek maakt, is dat er gekeken is naar de mate waarin het leefgebied van de dolfijn van invloed is op het sociale netwerk van het dier.
Bron : Scientias

De schoonheid van vliegende roggen

02-05-2015

Wie er oog voor heeft kan iedere dag genieten van de schoonheid van moeder natuur. Van de meest eenvoudige pracht als het ieder jaar weer ontluikende lentegroen tot indrukwekkende landschappen of uitgestrekte oceanen waar we ons nietig en kwetsbaar voelen. Zowel boven als onder water spelen zich wonderen af, waarbij het soms een gelukje is dat er een camera aanwezig is om ze vast te leggen. Zoals in de onderstaande video, waarin grote aantallen ‘vliegende’ roggen zijn gefilmd.

Het wonder vond plaats voor de kust van Baja California, Mexico. Woorden schieten tekort bij het zien van de beelden. Nooit eerder werd een zo grote school roggen (Mobula mobular, een soort uit de familie adelaarsroggen) vastgelegd met de camera. Daarbij was het ditmaal eigenlijk niet eens nodig om ze onder water te filmen, want net als dolfijnen doken de roggen met boogbewegingen uit het water, alsof ze hun vliegbewegingen tijdens het zwemmen ook boven het zeeoppervlak wilden uitproberen.

Ruim 450 soorten
Roggen zijn in bijna elke zee en oceaan te vinden. De meesten leven op de bodem, meestal aan de kust, maar soms ook tot een diepte van wel 3 kilometer. Er zijn maar weinig soorten die zoals de reuzenmanta in de open zee leven en in zoet water komen ze bijna niet voor. De roggen bestaan uit meer dan 450 beschreven soorten.

Spektakel
Het was onmogelijk om te tellen om hoeveel roggen het ging bij Baja, maar de schatting loopt in de tienduizenden. Tot nu toe heeft niemand een verklaring gevonden voor het feit dat zoveel roggen de gigantische school vormden en een oogstrelend spektakel presenteerden voor de cameramensen die het in werkelijkheid mochten aanschouwen.

Wij zullen het moeten doen met de beelden van National Geographic, maar mogen ons gelukkig prijzen dat we kunnen meegenieten van dit wonder van moeder natuur:
Bronnen: Wikipedia, One more post, National Geographic ©PiepVandaag.nl Bart van Riel

vliegende roggen

Milievergunning voor Todi indoor duikcentrum

01-05-2015

De Provincie Limburg (België) leverde donderdag 30 april de milieuvergunning af voor TODI, het grootste subtropisch indoorduikcentrum in Europa. Eerder leverde stad Beringen al de stedenbouwkundige vergunning af. Nu alle nodige vergunningen in orde zijn, kunnen de bouwwerken van start gaan. Deze zullen zich vooral concentreren in en rond de betonnen kuipen, de zogenaamde ‘indikkers’, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite van Beringen. Het project wordt gerealiseerd door be-MINE, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en TODI.
Wat is TODI?

Als mensen dromen over snorkelen of duiken dan gaat het meestal over helder, warm water, kleurrijke fauna met speciale vissoorten en veilige omstandigheden. Inspelend op de toenemende vraag naar authentieke vrijetijdsbeleving wordt TODI het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar mensen in optimale en veilige omstandigheden zullen kunnen snorkelen of duiken tussen kleurrijke, tropische zoetwatervissen.

Het indoorduikcentrum ‘TODI’ wordt één van de paradepaardjes van de recreatieve component op de be-MINE site in Beringen. Het gaat om een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6.200.000 liter water. De fauna zal centraal staan met in totaal 1.500 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Er zullen bij de opening meer dan 25 verschillende soorten vissen te bewonderen zijn, waaronder de arowana, de reuzengoerami en de malawidolfijn (zie foto’s verder). Om de vissen te laten wennen aan de subtropische temperatuur, worden ze meer dan 1 jaar voor opening opgekweekt door viskwekerij Aquabeek in Nederland.

“Ons duikproject wil inspelen op de toenemende vraag naar authentieke vrijetijdsbeleving die het hele jaar door open is,” zegt Dirk Heylen, zaakvoerder van TODI. “Er zijn steeds minder goeie duiklocaties in ons land. Bovendien zorgen slechte zichtbaarheid, beperkte diversiteit in fauna, groene waterschijn en het doorgaans koude water er voor dat de omstandigheden in België vaak niet optimaal zijn. TODI wil duiken, snorkelen en onderwater wandelen met duikhelm mogelijk maken in optimale en veilige omstandigheden. Er zullen ook opleidingen, zowel voor starters als voor gevorderden, worden aangeboden.”

Meer over TODI vinden jullie op deze website: http://todi.be/