Maart

Maart


Babyvissen groeien langzamer in warme oceaan
Amerikaans aquarium aast op Russische beloega’s
Nederland krijgt eerste drijvende getijdencentrale
Verdwaalde dolfijn in Australië gered
Pelsrobben eten kleine haaien
Duiklocatie Wijthmenerplas blijft behouden
Toiletgebouw bij duikplaats Den Osse
Britten willen grootste zeereservaat ter wereld
Zeldzaam zeegras gevonden bij Afsluitdijk
Parasieten zorgen dat Ierse garnalenkannibaliseren
Costa Rica schort export hamerhaaivinnen op
Zuurstof ademende microben ontdekt onder zeebodem
Bezoek Brigitte Bardot afgelast
Opgeviste 100-jarige zeeschildpad herwint vrijheid
een unieke duiktank met een diepte van 15 meter
Walvis botst tegen boot: toeriste overlijdt
Ruim duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt
Vrouwtjes op leeftijd leiden jacht bij orka's
Orkaan legt supersnelweg aan voor de koraalduivel
Microsoft-oprichter vindt grootste slagschip WW2
Overbevissing kost potvis het leven

Babyvissen groeien langzamer in warme oceaan

31-03-2015

Babyvissen groeien langzamer in warme delen van oceanen, zo blijkt uit een nieuwe studie. De ontwikkeling van babyvissen verloopt trager als de temperatuur van zeewater boven de 29 graden Celsius uitstijgt. De opwarming van de aarde zou daarom vooral rond evenaar de groei van jonge vissen kunnen verstoren. Dat melden Australische onderzoekers van de James Cook University.

Rifbaarzen
De wetenschappers vingen jonge rifbaarzen in een strook van tweeduizend kilometer tussen het Great Barrier Reef voor de kust van Australië en Papoe-Nieuw-Guinea. Door de gehoorbeentjes van de gevangen dieren te bestuderen, kon hun leeftijd worden bepaald. De gehoorbeentjes van vissen bevatten namelijk net als bomen een soort groeiringen.
"We ontdekten dat de ontwikkeling van de larven wordt vertraagd in delen van de oceaan waar de temperatuur gemiddeld boven de 29 graden ligt", verklaart hoofdonderzoeker Ian McLeod op de nieuwssite van de James Cook University.

Overlevingskansen
De populaties van jonge vissen in deze gebieden zijn volgens wetenschappers bijzonder kwetsbaar bij verdere opwarming van de aarde. De overlevingskansen van de dieren zijn beter als ze zich op jonge leeftijd snel ontwikkelen. De meeste koraalvissen worden geboren in diepere delen van de oceaan, waar ze gemakkelijk ten prooi vallen aan roofvissen.
"Snelle groei in het larvestadium zorgt ervoor dat vissen vroeger volwassen worden en in staat zijn om dit gevaarlijke gebied te verlaten", aldus McLeod.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Amerikaans aquarium aast op Russische beloega’s

31-03-2015

De strijd om achttien beloega’s, tussen 2006 en 2011 uit het wild gevangen in de Zee van Ochotsk, ten noorden van Rusland, is nog steeds niet gestreden. Hoewel een aanvraag in juni 2012 van het Georgia Aquarium, Verenigde Staten, om de dieren te importeren in augustus 2013 is verworpen door NOAA, diende het aquarium een klacht in tegen deze beslissing bij het federale hof in Atlanta. Een definitief besluit is nog niet genomen.

Nieuwe genen
De achttien beloega’s (witte dolfijnen) leven momenteel in het Utrish Marine Mammal Research Station in Rusland. Mocht de vergunning alsnog worden toegekend, dan wil het Georgia Aquarium deze uit het wild geroofde dieren importeren en verdelen over diverse aquaria, waaronder SeaWorld-parken in Florida, Texas en Californië en het John G. Shedd Aquarium in Chicago. Zoals het geval is bij de orka’s in mariene parken, ligt inteelt op de loer. Daarom is het voor de aquaria belangrijk de genenpoel van de in gevangenschap levende beloega’s te verversen met nieuwe dieren. Tenslotte willen de aquaria over een aantal jaren graag nog steeds geld verdienen over de rug van aantrekkelijke dolfijnen.

Erwin Vermeulen, Hoofd Werktuigkundige en Superintendent bij Sea Shepherd:

“Rusland is ‘s werelds laatste leverancier van in het wild gevangen beloega’s en orka’s. Sinds 1990 heeft Rusland meer dan 300 beloega’s geëxporteerd naar landen zoals China, Japan en Bahrein. Het zou absurd zijn als een Westers land zoals de Verenigde Staten, waar er een sterke oppositie is tegen de gevangenschap van zeezoogdieren, deze industrie zou stimuleren. Saillant detail is dat in de originele aanvraag van Georgia Aquarium, Luik, bij onze zuiderburen, genoemd wordt als doorvoervliegveld, waar de beloega’s zouden moeten wisselen van vliegtuig tussen Rusland en de VS. Zou de Belgische regering hier aan mee willen werken?”
Lees het volledige artikel bij Piepvandaag

Nederland krijgt eerste drijvende getijdencentrale

29-03-2015

Nog anderhalve week en dan wordt de eerste drijvende getijdencentrale van Nederland gedoopt. De getijdencentrale krijgt een plekje nabij Texel en moet een schat aan waardevolle (wetenschappelijke) informatie opleveren.

De drijvende getijdencentrale lijkt nog het meest op een boot met een spitse voor- en achtersteven. Alle elektronica bevindt zich in het platform, waar het droog en veilig is. Onderaan het platform – op zo’n tien meter diepte – hangt een flinke turbine die de komende maanden hopelijk druk gaat draaien. “Het is een demonstratieproject,” legt Janine Nauw, verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uit. Het NIOZ is één van de twaalf Nederlandse partijen die zich inzetten voor de ontwikkeling van het BlueTec Tidal Platform.

De locatie
Het platform zal op 9 april in Den Helder gedoopt worden en vervolgens geïnstalleerd worden in het Marsdiep. “Het is de bedoeling om aan klanten en andere geïnteresseerden te laten zien dat de drijvende getijdencentrale werkt. Vandaar dat er gekozen is voor een locatie dicht bij de kust, maar buiten de vaarwegen, waar tevens flink wat stroming staat.” Nauw hielp mee om de optimale plek voor de getijdencentrale te bepalen door in het Marsdiep – buiten de vaarweg – stromingsmetingen uit te voeren.

Uniek
De installatie van dit drijvende getijdenplatform is om meerdere redenen uniek. Zo is het de eerste getijdencentrale in Nederland. Ook het feit dat het platform drijft, is bijzonder. Meestal wordt de turbine in een frame aan de bodem vastgemaakt. Daarnaast is het platform uniek, omdat het zo ontwikkeld is dat het heel gemakkelijk vervoerd en geïnstalleerd kan worden. “Het platform bestaat uit drie elementen die los van elkaar blijven drijven en die terwijl ze drijven aan elkaar gekoppeld kunnen worden,” legt Nauw uit. Helemaal onderaan het platform hangt een turbine. “Een T100 van Tocardo (één van de partners binnen het project, red.). Die zal gedurende de pilot plaatsmaken voor een andere turbine van Schottel (eveneens een projectpartner, red.). En wanneer ook die turbine is getest, wordt er een nog grotere turbine onder aan het platform gehangen: de T200 van Tocardo.” Elke keer zal kritisch gekeken worden hoe deze turbines zich in het water handhaven.
Lees verder bij Scientias.nl

Verdwaalde dolfijn in Australië gered

29-03-2015

Een dolfijn in een auto, dat zie je niet zo vaak. De dolfijn zat vast in een ondiep meer in Australië. Het dier was verdwaald. Enkele mensen brachten de dolfijn terug naar zijn rivier. Maar daarvoor moest het dier wel eerst een autoritje maken. Een andere dolfijn die ook was verdwaald, werd op dezelfde manier terug naar zijn vriendje gebracht.
Bron : Ketnet.be

verdwaalde dolfijn

Pelsrobben eten kleine haaien

28-03-2015

Sommige pelsrobben hebben het gemunt op kleine haaien, zo blijkt uit een nieuwe studie. Wetenschappers hebben in Zuid-Afrika een pelsrob geobserveerd die verschillende blauwe haaien aanviel.
De magen van de roofvissen werden daarbij verslonden door het dier. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift African Journal of Marine Science.

Onderwaterfotografie
Het incident vond plaats in 2012, maar is nu pas gepubliceerd door hoofdonderzoeker Chris Fallows. De Zuid-Afrikaan was bezig met onderwaterfotografie voor de kust van Kaapstad toen hij zag hoe een Kaapse pelsrob vijf blauwe haaien opjaagde en doodde. De foto is gepubliceerd op nieuwssite New Scientist. De rob beet alleen in de maag van de haaien, vermoedelijk omdat dit lichaamsdeel het meest voedzaam is.
Fallows organiseert duikreisjes in Zuid-Afrika en beweert tien jaar geleden ook al eens een op haaien jagende pelsrob te hebben gezien.

Maaginhoud
De Canadese bioloog Dominic Tollit is verbaasd door de bevinding. "Je zou zeggen dat je als pelsrob niet wilt dat je maaltijd een hapje van jou neemt, en een haai is daar in potentie toe in staat", verklaart hij in New Scientist. Toch sluit hij niet uit dat robben het op volle zee - buiten het blikveld van onderzoekers - veel vaker gemunt hebben op haaien.
Aangezien de dieren alleen zachte delen van de roofvissen lijken te eten, zijn de haaien ook bij onderzoek achteraf vermoedelijk onherkenbaar tussen de rest van hun maaginhoud.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Duiklocatie Wijthmenerplas blijft behouden

26-03-2015

De duiklocatie in de Wijthmenerplas blijft op de huidige locatie. Het baantraject van de toekomstige waterskibaan is namelijk dusdanig aangepast dat er veel meer ruimte overblijft voor sportduiken dan in het oorspronkelijke ontwerp.

‘We zijn heel blij met dit resultaat,’ aldus Desmond van Santen, beleidsmedewerker bij de NOB. ‘Doordat de locatie van het paviljoen is verplaatst, blijft er veel meer ruimte over om te duiken. Alleen het duikplatform zal verplaatst moeten worden, voorderest blijft de duiklocatie behouden.’

Doordat de duikverenigingen uit de omgeving, Octopus uit Zwolle, Cerianthus uit Raalte, De Oester uit Kampen, Duikcentrum De Tuimelaar uit Zwolle (PADI) en Duikcentrum Zwolle (SSI), samen zijn opgestaan om te zorgen dat de duikplaats behouden blijft, is dit gelukt. ‘We zijn blij dat de gemeente en de ondernemer hebben meegedacht en geluisterd naar de wensen van duikers, zodat we nu tot een ontwerp zijn gekomen waar iedereen tevreden mee is,’ besluit Van Santen.
Bron : NOB

Toiletgebouw bij duikplaats Den Osse

26-03-2015

Sinds kort vind je bij duikplaats Den Osse Nieuwe Kerkweg een splinternieuw toiletgebouw met warme douches, toiletten en spoelbakken. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft de toiletvoorziening geplaatst. De NOB heeft samen met duikcentrum de Grevelingen en duikcentrum de Kabbelaar de gemeente geadviseerd over het ontwerp van het gebouw. Het gebouw heeft nog geen water en stroom en is ook nog niet aangesloten op het riool, daarom is hij nog niet in gebruik genomen. Wanneer het gebouw geopend wordt, is niet bekend.

Nieuwe horecagelegenheid
Hoogstwaarschijnlijk wordt voor het pinksterweekend ook de nieuwe horecagelegenheid bij deze duiklocatie geopend. ‘Hiermee worden de voorzieningen bij Den Osse in één klap vele malen verbeterd,’ aldus Desmond van Santen, beleidsmedewerker bij de NOB.
Bron : NOB

Britten willen grootste zeereservaat ter wereld

24-03-2015

Groot-Brittannië heeft vergevorderde plannen om rond de Pitcairneilanden het grootste zeereservaat ter wereld in te richten. Deze eilanden liggen midden in de Grote Oceaan en maken deel uit van het overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk.

Op deze manier wil de Britse regering onder meer de illegale visvangst terugdringen rondom de Pitcairneilanden. Het gebied is ruim twintig keer zo groot als Nederland: 830.000 vierkante kilometer. Om het plan definitief te maken moet de medewerking verleend worden van enkele Of het plan definitief werkelijkheid wordt, hangt af van de medewerking van enkele ngo’s en nabijgelegen havens. Zij moeten actief participeren in het tegengaan van de illegale visvangst en -verkoop. Hier wordt nu aan gewerkt.

Zeldzaam zeegras gevonden bij Afsluitdijk

19-03-2015

Het onderwater groeiende zeegras is na 85 jaar van afwezigheid terug in de Nederlandse wateren. Dat schrijft RTV Noord-Holland donderdag op haar website.

Het zeegras zou zijn gevonden aan de Noordzeekant van de Afsluitdijk. Een wortelstok van het zeegras werd per toeval gevonden bij onderzoek naar wildslakje, dat werd uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Bij het NIOZ was donderdag niemand aanwezig over de omvang van de vondst. Projectleider Josje Fens laat aan de Noord-Hollandse omroep weten dat er vanuit werd gegaan dat het zeegras niet meer voorkwam in Nederland.

Het zeegras staat op de lijst van beschermde planten in Nederland en verdween bij de bouw van de Afsluitdijk uit de Nederlandse wateren.
Door: NU.nl

Parasieten zorgen dat Ierse garnalenkannibaliseren

19-03-2015

Kleine parasieten zorgen ervoor dat Ierse garnalen kannibaliseren en hun eigen jongen opeten. Onderzoekers van de universiteit van Leeds, Queen’s University Belfast en de Stellenbosch Universiteit in Zuid-Afrika publiceren dat donderdag in Royal Society Open Science. De onderzoekers bekeken kannibalisme onder zoetwatergarnalen in Noord-Ierland. Zij ontdekten dat kleine Pleistophora Mulleri parasieten ervoor zorgen dat de garnalen vaker hun jonge soortgenoten verorberen.

Het eten van jongen is een normale eigenschap van de garnalen, maar wanneer ze geinfecteerd zijn met de parasiet, verdubbelt het aantal jongen wat zij tot zich nemen. De volwassen garnalen vielen de jonge soortgenoten sneller aan en verorberden ze ook sneller.
Onderzoeker Alison Dunn zegt dat kannibalisme vrij gebruikelijk is in de natuur. "Ons onderzoek is de eerste studie die de vraag stelt of kannibalisme wordt beïnvloedt door parasieten."
Volgens de onderzoekers is de studie belangrijk om te begrijpen hoe parasieten invloed hebben op biologische systemen. Dat geldt ook voor menselijk gedrag.
Door: NU.nl

Costa Rica schort export hamerhaaivinnen op

18-03-2015

Het ministerie van Milieu van Costa Rica heeft onlangs een decreet uitgevaardigd dat de uitgifte van vergunningen om vinnen van hamerhaaien te exporteren, zes maanden opschort. Dit besluit is een direct gevolg van de vele protesten van milieubeschermers op de verkoop van vinnen van deze bedreigde dieren.

export hamerhaaivinnen
Hoewel de hamerhaai een beschermde haaiensoort is, gaven Instituto Costarricense de Pesca y Acuicultura (INCOPESCA) en Environment Ministry’s National System for Conservation Areas (SINAC) toestemming voor de uitvoer van haaienvinnen. De eerste lading van 411 kilo vinnen werd op 24 december 2014 verscheept naar Hong Kong en een volgende lading van 1200 kilo lag begin maart klaar voor verzending. Toen dit bekend werd volgde massaal protest, ondersteund door de voormalige president van Costa Rica, José María Figueres.

De milieuactivisten in Costa Rica waren woedend en verbolgen over de afgegeven vergunningen (o.a. aan het bedrijf Smalley Development S.A.) om hamerhaaienvinnen voor (soep)consumptie naar Azië te exporteren en stelden dat hiermee de CITES-overeenkomst met voeten wordt getreden. De hamerhaai staat vermeld op Appendix II van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES): tot voor kort was Costa Rica een van de landen die zich het meest uitsprak voor bescherming van de hamerhaai.

Nu de uitgifte van exportvergunningen is opgeschort zal SINAC het komende half jaar laten onderzoeken of het mogelijk is hamerhaaien commercieel te exploiteren zonder de diersoort verder in gevaar te brengen. Op basis van dit rapport zal de regering een besluit nemen.

Het ontvinnen van haaien gebeurt meestal op gruwelijke wijze. Vinnen worden van de gevangen haaien afgesneden, waarna de dieren verminkt worden teruggegooid in zee om een langzame dood te sterven. Volgens SINAC gaat het vooral om haaien die als bijvangst in vissersnetten terechtkomen: de sociaal-economische voordelen voor de vissers wegen zwaar.
Bronnen: TicoTimes.net, TheCostaRicaNews.com ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Zuurstof ademende microben ontdekt onder zeebodem

18-03-2015

Wetenschappers hebben op meer dan 67 meter onder de oceaanbodem (oftewel zo’n 3657 meter onder de zeespiegel) zuurstof en microben die zuurstof ademen, ontdekt. En dat is heel verrassend.
De onderzoekers verzamelden op zeven plaatsen in de Zuid-Pacifische gyre monsters en ontdekten in de gehele laag sediment van de zeebodem (dus tot op het stollingsgesteente) zuurstof en microben die zuurstof ademden. Het is een verrassende ontdekking, omdat eerder onderzoek suggereerde dat enkel de bovenste meters van het sediment onder de zeebodem zuurstof bevatten.

Geen limiet
“Ons doel was om de microbiële samenleving in het sediment in het doodste deel van de oceaan te gaan begrijpen,” vertelt onderzoeker Steven D’Hondt. “Onze resultaten vegen een zestig jaar oude conclusie die stelt dat het leven op deze plaatsen gelimiteerd is tot een diepte van enkele meters onder de zeebodem, van tafel. Wij ontdekten dat het leven in het sediment geen limiet kent. Zuurstof en zuurstof ademende microben weten zich tot het stollingsgesteente – zeker 67 meter onder de zeespiegel – te redden.”

Beperkt
Hoewel de onderzoekers overduidelijk bewijs vonden dat in de gehele laag sediment zuurstof en zuurstof ademende microben leefden, ontdekten ze niet heel veel van deze levensvormen. Bovendien waren de levensvormen niet heel actief. “Het gaat om de laagste celconcentraties en meest beperkte microbiële activiteit die we ooit in sedimenten in het water zijn tegengekomen,” stelt onderzoeker Carlos Alvarez-Zarikian.

De oceanen wereldwijd
Zoals gezegd beperkte het onderzoek van de wetenschappers zich tot zeven plaatsen in de Zuid-Pacifische gyre. Maar de onderzoekers vermoeden – mede op basis van modellen – dat zuurstof en zuurstof ademende microben zich in de gehele laag sediment van zo’n 44 procent van de Stille Oceaan weten te redden. Zuurstof en zuurstof ademende bacteriën zouden verder in zo’n 37 procent van de oceanen wereldwijd in de gehele laag sediment op de zeebodem voorkomen. In de resterende 63 procent van de oceanen mist het meeste sediment op de zeebodem opgelost zuurstof, waardoor daar waarschijnlijk microben leven die zonder zuurstof uit de voeten kunnen.

Het volledige onderzoek is te vinden in het blad Nature Geoscience.
Bron : Scientias

Bezoek Brigitte Bardot afgelast

18-03-2015

De Brigitte Bardot heeft op weg naar de Antwerpse haven helaas materiële problemen ondervonden en moet minstens een week in het droogdok blijven voor ze terug de Noordzee op kan. De kans dat het schip dan nog een tussenstop kan maken in Antwerpen is vrijwel nihil.

Desondanks zal Sea Shepherd Belgium op de geplande dagen aanwezig zijn met een info- en merchandise-stand. Sea Shepherd verwacht dat het schip snel weer in de vaart zal zijn en dat het in de toekomst alsnog een keer zal aanmeren in Antwerpen.

Opgeviste 100-jarige zeeschildpad herwint vrijheid

18-03-2015

Een Chinese visser uit de provincie Fujian heeft per ongeluk een 100 jaar oude schildpad bovengehaald die in zijn netten verstrikt zat.
Het dier zag er zo bijzonder uit dat hij de politie waarschuwde. Die bevestigde dat het om een zeldzame eeuweling ging van een bedreigde soort. De schildpad van ruim een meter lang en zo'n 50 kilogram zwaar werd uiteindelijk in zee teruggezet.

100 jarige schildpad

een unieke duiktank met een diepte van 15 meter

15-03-2015

Een oude stookolietank omgetoverd tot een unieke duiktank met een diepte van 15m en een diameter van 20m, gevuld met ruim 4,5 miljoen liter glashelder water! Dat is de nieuwe Transfo Duiktank in Zwevegem, België. Vanaf 21 maart aanstaande geopend.

Unieke duiktank met internationale allures
Op de Transfosite te Zwevegem staan, verborgen in een bufferbekken, drie oude stookolietanks. De grootste is maar liefst 17 meter hoog en heeft een diameter van 28 meter. De herbestemming van deze unieke accommodatie vormde op zichzelf een stevige uitdaging. Brainstormsessies door een internationale groep jonge architecten brachten interessante ideeën aan, zoals een arenatheater of ? een duiktank naar het voorbeeld van Gasometer in het Landschapspark van Duisburg. Dit laatste idee sloeg aan.

De Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en ?Sport (NELOS) was meteen gevonden voor het idee van een duiktank in de voormalige stookolietanks en voerde een voorstudie uit, inclusief marktonderzoek en financiële raming. Een duiktank zou de oplossing zijn om in eigen land opleidingen aan te bieden op grote diepte én met perfecte zichtbaarheid. Duiken in de duiktank is te vergelijken met duiken in open water. In België en Nederland duiken in open water betekent ook altijd dat de zichtbaarheid beperkt is. De realisatie van de duiktank is dan ook een perfecte tussenstap tussen duiken in een zwembad en in open water. Ideaal dus om de duiker veilig klaar te stomen voor het woelige buitenwater.

De duiktank in de voormalige stookolietank is zo opgebouwd dat de eigenlijke duiktank decentraal in de oorspronkelijk mazouttank staat. Hierdoor ontstaat een ruimte tussen de binnen- en de buitentank die ingevuld wordt als technische ruimte (gelijkvloers), onthaal en cafetaria (1e verdieping), kleedruimte- en sanitair (2e en 3e verdieping) en instapzone van de duiktank (4e verdieping). Een lift en binnentrap bedienen de diverse verdiepingen. Daglicht komt in de tank binnen dankzij het grote luchtkussendak op de duiktank. De andere ruimten worden deels verlicht door een doorboring van de oorspronkelijke tank. Niet-duikers kunnen een blik werpen door de vensters van de duiktank aan het onthaal of in de cafetaria.

Kijk voor openingstijden, tarieven en verdere info op www.duiktank.be

Parking centrum De Brug
Otegemsesteenweg 238
8850 Zwevegem
België

Grenzeloos duiken
Het Interreg IVa project "Grenzeloos duiken" realiseerde unieke duiklocaties in Nederland en Vlaanderen door een geïntegreerde en grensoverschrijdende aanpak. Deze aanpak resulteerde in een grondige verbetering van de kwaliteit, de veiligheid en de toegankelijkheid van de bestaande duikinfrastructuur "Kattendijke-Wemeldinge" te Goes en Kapelle (NL) en de realisatie van de Transfo duiktank te Zwevegem (B). Via het project werd een "actieplan Grenzeloos duiken" ontwikkeld om het duikgebeuren in Vlaanderen en Nederland beter op elkaar af te stemmen.

Walvis botst tegen boot: toeriste overlijdt

12-03-2015

Voor de kust van de Mexicaanse badplaats Cabo San Lucas is een Canadese toeriste op bizarre wijze aan haar einde gekomen. De 45-jarige vrouw overleed woensdagmorgen toen een grijze walvis tegen een toeristenboot botste. Dat bericht The Guardian.

De boot was op de weg terug van een excursie. Vlakbij het strand ging het mis, zegt de tourorganisatie Cabo Adventures in een verklaring. 'De kapitein moest een draai maken om een botsing met een walvis te voorkomen die precies voor de boot was opgedoken." De walvis raakte vervolgens een kant van de boot, waardoor drie gewonden vielen. Onder hen is de Canadese vrouw. Ze overleed later in het ziekenhuis. Onduidelijk is of ze door de klap is overleden of doordat ze na de aanvaring is verdronken.
Volgens de eerste berichten zijn de gewonden niet in levensgevaar.

Het walvis spotten is een populaire attractie in de Mexicaanse badplaats. Juist in deze periode zijn er veel walvissen te zien.
Bron : AD

Ruim duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt

12-03-2015

De afgelopen acht jaar zijn meer dan duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt, waaronder 122 haaien en roggen. In een bijna afgewerkte wereldlijst staan nu zo'n 228.450 zeedier- en plantensoorten, meldt het World Register of Marine Species (WoRMS).

Het WoRMS is een samenwerkingsverband tussen tweehonderd wetenschappers om de kennis van zeeleven samen te voegen.
Behalve zeevissen zijn in 2014 ook veel nieuwe zeeorganismen ontdekt: zo'n 1450. Het gaat onder meer om 139 sponzen. Die zijn volgens WoRMS economisch erg belangrijk. Uit eerder ontdekte sponzen werden diverse waardevolle kankerbestrijdingsstoffen gehaald.

De onderzoekers denken dat het register met alle soorten nu bijna compleet is. 'Helaas vrezen we dat veel soorten vrijwel zeker al verdwenen zullen zijn, door veranderende omstandigheden op zee, zoals opwarming, vervuiling en verzuring, nog voor we een kans hebben gekregen om ze te ontdekken', zegt WoRMS-voorzitter Jan Mees tegenover het Belgisch persbureau Belga.

Naar schatting is slechts tien procent van het leven in zee beschreven.
Bron : AD

Vrouwtjes op leeftijd leiden jacht bij orka's

06-03-2015

Als orka's op jacht gaan, nemen de oudste vrouwtjes vaak de leiding, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De oudere vrouwtjes loodsen de andere dieren in tijden van hongersnood waarschijnlijk naar de beste plekken om op zalm te jagen. Die rol verklaart mogelijk waarom orka's nog lang blijven leven nadat ze onvruchtbaar zijn geworden. Britse en Canadese biologen komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers bestudeerden honderden uren aan videobeelden van jagende orka's voor de kust van de Canadese provincie British Columbia.Doordat de dieren in deze regio al ruim dertig jaar worden geobserveerd is van alle individuele orka's bekend hoe oud ze zijn en wat hun levensgeschiedenis is. Uit een statische analyse van de jachtpartijen bleek dat vrouwtjes die de menopause al hadden doorgemaakt het vaakst op kop zwommen bij een aanval. Volwassen mannetjes bleven meestal in de buurt van hun moeder.

Onmisbaar
Ook uit gegevens van Chinese vissers blijkt volgens de onderzoekers dat oudere vrouwtjesorka's vaak de leiding nemen bij de jacht, vooral in periodes waarin de zalm (een belangrijke voedingsbron voor orka's) schaars is. Volgens de onderzoekers suggereren de bevindingen dat vrouwtjes op leeftijd onmisbaar zijn voor orkafamilies door hun jarenlange ervaring met zoektochten naar voedsel.
Daarmee lijkt een verklaring gevonden voor de hoge leeftijd die vrouwtjesorka's nog bereiken nadat ze in de menopauze zijn geraakt. Bij veel diersoorten sterven individuen relatief snel nadat ze onvruchtbaar zijn geworden.

"Dit is de eerste studie die laat zien dat onvruchtbare orkavrouwtjes een belangrijke rol spelen in hun samenleving doordat ze ecologische informatie opslaan in hun herinnering", verklaart onderzoeker Darren Croft op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Orkaan legt supersnelweg aan voor de koraalduivel

06-03-2015

Wie heeft er baat bij een orkaan die met verwoestende kracht over de aarde raast? Nou..de koraalduivel. Orkanen banen een soort supersnelweg die de koraalduivels in staat stelt om nieuwe gebieden te bezoeken en annexeren.

Normaal gesproken zorgt de stroming in de oceaan ervoor dat het leefgebied van de koraalduivel beperkt wordt: eitjes en larven van de vis slagen er niet in om de Straat van Florida (gelegen tussen Cuba en Florida) voorbij te komen. Maar wanneer een orkaan voorbijkomt, verandert de stroming: de krachtige noordelijke stroom maakt plaats voor een krachtige oostelijke stroom. Die verandering in stroomrichting en -snelheid kan hoogstwaarschijnlijk verklaren hoe de koraalduivel in de wateren rondom de Bahama’s is beland. De stroming heeft dat eitjes en larven van de koraalduivel van Florida naar de Bahama’s verplaatst.

De orkaan vormt als het ware een supersnelweg die de koraalduivel uit een gebied dat deze normaal gesproken bijna niet verlaten kan, voert. “Zonder zo’n snelweg is het een vrij lange zwemtocht voor jonge koraalduivels,” stelt onderzoeker Matthew Johnston. “Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat oceaanstromingen die door toedoen van orkanen veranderen niet alleen de invasie van soorten in een gebied waar zij niet thuishoren helpen, maar zelfs versnellen.”

“Het onderzoek is belangrijk, omdat klimaatverandering ertoe kan leiden dat het aantal stormen en de kracht van stormen toeneemt en wellicht de verspreiding van invasieve soorten versnelt,” stelt Johnston. Hij wijst erop dat voor de kust van Zuid-Florida veel invasieve waterorganismen leven en dat het in de toekomst wellicht heel normaal wordt dat een orkaan de weg vrij maakt en deze soorten in staat stelt om de Bahama’s tot hun leefgebied te gaan rekenen.
Bron : Scientias

Microsoft-oprichter vindt grootste slagschip WW2

05-03-2015

Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, zegt dat hij en een team van onderzoekers het wrak van het Japanse oorlogsschip Musashi gevonden hebben. Dat meldt hij op zijn website.

Het schip zou zijn gevonden in de zee bij de Filipijnen. Via Twitter verstuurde de mede-oprichter van Microsoft een foto van het vergane schip, dat zich op een kilometer diepte bevindt in de Sibuyanzee.
Musashi werd op 24 oktober 1944 tot zinken gebracht door de Amerikanen. "De ontdekking van dit schip markeert een belangrijk mijlpaal in de marine-geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog", zo staat op de website van Allen.

De imposante 263 meter lange Musashi woog 72.800 ton als hij volledig geladen was en had een bemanning van 2399 opvarenden. Samen met het zusterschip Yamato was het het grootste en zwaarste slagschip van de Tweede Wereldoorlog. De schepen bleken echter niet opgewassen tegen de overweldigende slagkracht van de vliegdekschepen van de Amerikaanse marine.

Paul Allen is eigenaar van het schip Octopus. Dit onderzoeksschip van 126 meter lang wordt vaak ingezet voor epedities, reddingsoperaties en zoektochten. Het schip van Duitse makelij staat op nummer 1 van de top 20 expeditie jachten van Boat International.
Door: NU.nl

Overbevissing kost potvis het leven

03-03-2015

De dood van een potvis die onlangs gevonden werd bij Calauag, de Filippijnen, is volgens milieubeschermers het gevolg van illegale visserij in het gebied. Het dier heeft door overbevissing geen voedsel kunnen vinden en stierf van de honger.

Necropsie uitgevoerd door het Bureau of Fisheries and Aquatic Resources (BFAR) bevestigde het vermoeden dat de potvis was uitgehongerd. Het dier overleed op 18 februari. Glenn Forbes van milieu-organisatie Tanggol Kalikasan-Southern Tagalog: Forbes hekelt de vismethode ‘buli-buli’ die nog veel gebruikt wordt bij illegale visserij. Dit is een vistuig waarbij een conisch net met een paar ‘vleugels’ aan een touw wordt vastgemaakt, verankerd met ‘buri’, plastic strips en zinklood. Deze manier van vissen is sinds 2013 verboden, omdat het koraal en zeegras verwoest, en kleine vissen vangt waardoor ze sterven.

Potvissen eten voornamelijk inktvis, volgens Flomel Caquicla, hoofd van het Veterinair Bureau van Quezon, en deze walvis die strandde in Lamon Bay was wanhopig op zoek naar voedsel.

Volgens Caguicla was de walvis, met een gewicht van 40 tot 50 ton en bijna 177 meter lang, een van de grootste die men ooit bij de Filippijnen heeft gezien. Het dier had weliswaar een verwonding aan de zij door haaienbeten, maar deze waren slechts oppervlakkig.
BFAR vermeldde op Facebook dat de walvis, die men Cally had genoemd, ernstig verzwakt was toen ze werd gevonden. Het dier had meerdere schaafwonden en de huid liet los. Uit het spuitgat kwam een afschuwelijke stank en veel geluid, wat erop wijst dat het arme dier voor het leven heeft gevochten.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde