Januari

Januari


Bedreigde bruinvis krijgt drone als bodyguard
Kwal is geen passieve drijver maar actieve zwemmer
Zeldzaam zeemonster belandt in vissersnetten
Redding Great Barrier Reef kost bijna 650 miljoen
paddleboarder filmt ontmoeting met speelse groep orka's
Zeeschildpad vindt weg terug door magnetisch veld
Schots zeemonster ontdekt
Haai eet internet op
Sea Shepherd filmt uiterst zeldzame orkasoort
Genen tegen ouderdom ontdekt bij walvissen
Bedreigde blauwvintonijn brengt 30.000 euro op

Bedreigde bruinvis krijgt drone als bodyguard

27-01-2015

Een leger van drones zal binnenkort de 24-uurs bodyguard worden voor een van onze meest zeldzame dieren. De populatie vaquita’s, ’s werelds kleinste en meest bedreigde bruinvis, bestaat momenteel uit slechts 97 individuen. Recent onderzoek toont aan dat dit mooie, maar verlegen zeezoogdier binnen vier jaar uitgestorven kan zijn als er geen krachtige maatregelen genomen worden.

De lange visnetten die vissers illegaal gebruiken in het kleine leefgebied van de vaquita in de Golf van Californië, vormen een enorme bedreiging voor de bruinvissen aangezien ze hierin gemakkelijk verstrikt raken. Ongeveer 90 vissersboten zijn in het gebied operatief sinds de start van het nieuwe visseizoen. Minstens 17 boten hebben kieuwnetten aan boord, heeft onderzoek bevestigd.

Deze bruinvissen, die “kleine zeekoeien” worden genoemd en bekend staan om hun schattige gezichtskenmerken, hebben de afgelopen jaren al vaker op het randje van uitsterving gebalanceerd.
Maar nu heeft Alejandro del Mazo, een assistent-officier van justitie bij Mexico’s instantie voor milieubescherming, het nieuwe plan aangekondigd om drones in te zetten om dit kleine zoogdier te helpen beschermen. The Associated Press laat weten dat de drones momenteel worden getest door de Mexicaanse marine. Del Mazo:

“Wij overwegen het gebruik van vooruitstrevende technologie, omdat drones ons een permanente luchtpatrouille in het gebied bieden en wij zo veel efficiënter en sneller kunnen reageren.”

Deze drones kunnen vanuit de lucht ook het illegaal vissen op de totoabavis, een soort die op de lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als serieus bedreigd staat, goed in de gaten houden. De vinnen van deze vis worden in China als delicatesse gezien; slechts één vis kan in Azië wel $10,000 opbrengen.

De drone-brigade wordt ingezet na de aankondiging vorige maand van het plan 37 miljoen dollar in te zetten om het vissen met netten in het bovenste gedeelte van de Golf van Californië uit te bannen. Autoriteiten hopen dat met betere maatregelen voor handhaving, de overgebleven 25 vaquita’s die in staat zijn voort te planten ook daadwerkelijk voor nageslacht zorgen in de komende twee jaar.
Bron ©PiepVandaag.nl Ildiko Bischot

Kwal is geen passieve drijver maar actieve zwemmer

24-01-2015

Het lijkt misschien of een kwal met alle winden meewaait, maar schijn bedriegt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Kwallen kunnen de stromingsrichting in oceanen detecteren én er tegenin zwemmen.
“Kwallen drijven niet passief rond in de oceanen,” stelt onderzoeker Graeme Hays. “Hun oriënterend vermogen is ongelofelijk geavanceerd.” Hays en zijn collega’s trekken die conclusie nadat ze kwallen uitrustten met GPS-loggers en de stroming van het water registreerden.

Aardmagnetisch veld?
Uit het onderzoek blijkt dat kwallen in staat zijn om de stroming van het water te detecteren en actief tegen de stroming in te zwemmen. Onduidelijk is nog hoe de kwallen vaststellen waar ze heen moeten gaan. Mogelijk voelen ze de stroming van het water langs hun lijf of gebruiken ze het aardmagnetisch veld om te navigeren.

Bloemkoolkwal
De onderzoekers richtten zich tijdens hun studie op één soort kwal: de bloemkoolkwal (Rhizostoma pulmo). Uit nader onderzoek moet blijken of ook andere soorten kwallen in staat zijn om de stroming van het water te detecteren en tegen de stroming in te zwemmen.

Studies zoals deze kunnen wellicht gebruikt worden om de verspreiding van kwallen in de open oceanen beter te gaan begrijpen. Zodra we meer inzicht in die verspreiding hebben, kunnen we wellicht ook voorspellen wanneer en waar kwallen een probleem gaan vormen. Soms kunnen ze groepen van honderden of zelfs miljoenen kwallen vormen en het werk van vissers onmogelijk maken of strandgangers dwarszitten.
Bron : Scientias

Zeldzaam zeemonster belandt in vissersnetten

21-01-2015

In de diepe wateren voor de kust van de Australische deelstaat Victoria hebben vissers een merkwaardige vangst gedaan. In hun netten vonden ze een zeldzame haai. Het angstwekkend uitziende dier heeft niet minder dan 300 tanden in 25 rijen.

De voorouders van de haai leefen al 80 miljoen jaar geleden in de oceanen. Zijn kop en lijf lijken op een aal, zijn staart dan weer op die van een haai. Het beest wordt ook wel eens bestempeld als een levend fossiel.
De haai werd opgevist vanop 700 meter diepte in de Indische Oceaan. De vissers wisten niet wat ze zagen bij de aanblik van het monster. De roofvis werd naar verluidt verkocht aan een onbekende koper.
Bron : HLN

Redding Great Barrier Reef kost bijna 650 miljoen

21-01-2015

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de toestand van het Groot Barrièrerif. Een in 2009 gepubliceerde studie van een Australisch onderzoeksteam heeft daarbij aangetoond dat de snelheid waarmee koraal kalk uit het zeewater opneemt, de voorgaande 20 jaar sterk was afgenomen. Het herstellen van het Great Barrier Reef in Australië zal volgens een gepubliceerd rapport van experts bijna 650 miljoen euro gaan kosten. Dat meldt de nieuwszender BBC.

Het bekende koraalrif in de Grote Oceaan ondervindt al lange tijd hinder van verwoestende vervuiling en corrosie. Ook stormen beschadigen de kleurrijke rots-en plantformaties in het ondiepe, helderblauwe water aan de noordkust van het land. Vanwege de constante dreiging staat het rif op de werelderfgoedlijst van UNESCO om het beter te beschermen.

Door klimaatsverandering razen niet alleen harde winden over het rif, maar ook de watertemperatuur is gestegen, aldus biologen in hun onderzoek.

Snel actie ondernemen
Zes onderzoeksteams van oceanologen kwamen tot de conclusie dat overstromingsgebieden en mondingen waar het zeewater het rif in stroomt er het ergst aan toe waren. ,,Het beheren, repareren en beschermen van het rif is niet iets wat je elke keer weer kunt aan-en uitzetten,'' stellen de wetenschappers.

Het advies van hen luidt: beschermen, en blijven beschermen. Prioriteiten moeten bij de overheid worden aangepast en er moeten investeringen worden gedaan. Het rapport stelt dat naast het reserveren van geld, de vooruitgang van herstel elke vijf jaar moet worden bekeken opdat het rif gezond blijft.

Plan en kritiek
De Australische regering heeft het plan The Reef 2050 Long-Term Sustainability Plan opgesteld, waarin zij het beheer en behoud van de gezondheid van het rif wil bewerkstelligen. Wetenschappers bekritiseren dit rapport, omdat zij denken dat er hardere middelen ingezet moeten worden dan slechts het tegengaan van illegaal afval dumpen.

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden. Het hele gebied strekt zich uit over ruim 330.000 vierkante kilometer. Het rif is gelegen in de Koraalzee, voor de kust van Queensland en is een toeristische trekpleister voor natuurliefhebbers.
Bron : AD

paddleboarder filmt ontmoeting met groep orka's

21-01-2015


Een man uit CaliforniŽ zag onlangs een droom in vervulling gaan, toen hij een groep orka's kon filmen nabij de kust van Laguna Beach. De gigantische zeezoogdieren kwamen speels dichterbij en zwommen zelfs onder zijn paddleboard.


Rich German was naar eigen zeggen enkele kilometers van de kust verwijderd toen hij het intieme moment kon vastleggen met zijn GoPro-camera. De orka's waren "vriendelijk en interactief", zei hij. "Veel mensen vragen me of ik bang was", zegt hij. "Eerlijk gezegd, was ik te opgewonden om bang te zijn. Op een bepaald moment zie je me op mijn knieŽn gaan - omdat ik dacht dat een van de okra's me van mijn paddleboard zou gooien."

Bron : HLN

Zeeschildpad vindt weg terug door magnetisch veld

19-01-2015

De afdruk van het aardmagnetisch veld op de geboorteplek van een zeeschildpad loodst een volwassen vrouwtje decennia later terug naar die regio om zelf te nestelen. Dat vermoeden Amerikaanse biologen die de relatie tussen nestlocaties van zeeschildpadden en veranderingen in het aardmagnetisch veld onderzochten.

De wetenschappers beschrijven hun onderzoek in wetenschapstijdschrift Current Biology.

Volwassen zeeschildpadden keren doorgaans terug naar hun geboorteregio om daar zelf te nestelen. Zeeschildpadden die op het piepkleine Atlantische eiland Ascension uit het ei kruipen, komen tot wasdom voor de kust van Brazilië, maar zwemmen ruim tweeduizend kilometer terug naar hun geboorte-eiland om daar te nestelen.

Natuurlijke schommelingen
Hoe de dieren weten waar ze vandaan komen en hoe ze de weg terug vinden, is lastig te onderzoeken. Toch ontwikkelden de biologen een toetsbaar idee. 'Wij redeneerden dat als de schildpadden het magnetisch veld gebruiken om hun geboortestrand te vinden, natuurlijke schommelingen in dat veld invloed moeten hebben op waar de schildpadden nestelen,' aldus mede-onderzoeker J. Roger Brothers in een persbericht.

Rogers en zijn collega vergeleken patronen in nestlocaties van de caretta caretta, de onechte karetschildpad, op het strand van Florida over een periode van negentien jaar, met natuurlijke fluctuaties in het aardmagnetisch veld. En inderdaad vonden de wetenschappers een sterke associatie tussen veranderingen in de verdeling van nesten en subtiele veranderingen in het aardmagnetisch veld.

Op plekken waar het magnetisch profiel van nabijgelegen stranden samenkwam, pakten de schildpadden samen op een kleiner stuk strand. Terwijl de zeeschildpadden gemiddeld verder uit elkaar nestelden op plekken waar de magnetische veldlijnen juist uitwaaierden.

Zacht zand
Hoe de dieren het magnetisch profiel aflezen, is nog niet bekend, maar Brothers veronderstelt dat kleine magnetische deeltjes in het schildpaddenbrein reageren op het aardmagnetisch veld.

Wetenschappers vermoeden dat zeeschildpadden doorgaans terugkeren naar hun geboortegrond omdat ze zelf de volwassen leeftijd hebben kunnen bereiken het waarschijnlijker maakt dat hun geboortestrand een geslaagde nestplek is. Een strand dat makkelijk begaanbaar is, met zacht zand, de juiste temperatuur en weinig roofdieren.
Door: NU.nl/Marieke Buijs

Schots zeemonster ontdekt

13-01-2015

Bestaat het monster van Loch Ness nu wel of niet? Eén ding weten we sinds vandaag wel: zo’n 170 miljoen jaar geleden zwom rond Schotland een echt zeemonster rond waar het monster van Loch Ness misschien zelfs bang voor zou zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh hebben een dolfijnachtig wezen ontdekt dat zo’n 170 miljoen jaar geleden in de ondiepe wateren rond Schotland zwom. Het zeereptiel heeft de naam Dearcmhara shawcrossi gekregen.
Het dier moet 4,2 meter lang zijn geweest en zo ongeveer aan het hoofd van de voedselketen hebben gestaan. D. shawcrossi voedde zich met vissen en andere reptielen.

De onderzoekers ontdekten de fossiele resten van het dier op het eiland Skye. In de tijd waarin D. shawcrossi leefde, stond het eiland grotendeels onder water. “In de tijd van de dinosaurussen zwierven in de wateren van Schotland reptielen ter grootte van motorboten rond,” vertelt onderzoeker Steve Brusatte. “Hun fossiele resten zijn zeldzaam en nu hebben we voor het eerst een soort gevonden die alleen rond Schotland voorkwam.”
Bron : scientias

Haai eet internet op

09-01-2015

Vietnamezen hebben te kampen met internetstoringen doordat een belangrijke internetkabel is gebroken op de zeebodem. Dit is al de vierde keer in zes maanden dat de kabel tussen Vietnam en Hong Kong is gebroken. De vermoedelijke dader? Experts denken aan haaien.

Het gaat om de Asia-America Gateway, een enorme onderwaterkabel van ruim 19.000 kilometer lang die het internet tussen Azië en Amerika verbindt. Lange tijd werd aangenomen dat de kabelbreuken werden veroorzaakt door sleepnetten van vissers, maar de laatste tijd zijn er meer experts die haaien de schuld geven. De roofdieren zouden worden aangetrokken door de elektromagnetische golven die van de kabels komen, zo meldt The Stack.

Dat deze theorie niet zo gek is als hij klinkt blijkt uit een video die een onderhoudsrobot van Google in augustus maakte bij één van de kabels. Daar is een haai te zien die even flink zijn tanden in de kabel zet. Naar aanleiding van deze video heeft Google besloten om een nieuwe kabel die naar Japan wordt gelegd te verpakken in een beschermend omhulsel van kevlar.
Bron : Spitsnieuws

kabel etende haai

Sea Shepherd filmt uiterst zeldzame orkasoort

06-01-2015

Zo’n 390.000 jaar geleden ontstond het genetische verschil tussen de ‘normale’ orka en zijn uiterst zeldzame familielid ‘Ecotype D’. Type D werd in 1955 ontdekt in Nieuw-Zeeland en het heeft bijna 50 jaar geduurd eer de zeldzame variant weer werd waargenomen. Op 26 december 2014 zijn ze voor het eerst gefilmd in de zuidelijke Indische Oceaan.

Sea Shepherd achtervolgde op tweede kerstdag de Thunder, een schip met stropers op jacht naar Arctische tandvissen. Bij de Crozeteilanden in het zuiden van de Indische Oceaan werd de bemanning van de Bob Barker geholpen door 13 orka’s. De groep zwom een uur met het schip mee en kon gefilmd worden. De dieren hadden een boller voorhoofd dan hun algemenere soortgenoten en een puntiger rugvin. Marien ecoloog en orka-expert Robert L. Pitman van NOAA in de Verenigde Staten analyseerde de beelden en bevestigt dat het om de zeldzame orka’s gaat, zo meldt Sea Shepherd.

De bemanning van de Bob Barker is blij met de ontmoeting, zegt Chief Engineer Erwin Vermeulen: “De bemanning keek vol ontzag naar de 13 orka’s, waaronder een jong en een groot volwassen mannetje, terwijl ze meesurften op de boeggolf. De show duurde bijna een uur en we zagen ze boogzwemmen en met hun staarten op het water klappen.”

In het Antarctisch gebied zijn de orkasoorten verdeeld in type A tot en met D. A komt het meest voor en is gelijk aan de zwart-witte orka’s op het noordelijk halfrond. De verschillen tussen de soorten uiten zich in de tekening, oogkenmerken en de bouw. Ook verschilt hun voedsel. De eerste Ecotype D orka werd ontdekt nadat er 17 aanspoelden op het strand van Paraparaumu in Nieuw-Zeeland, zo’n 50 km ten Noorden van de hoofdstad Wellington. Uit later DNA-onderzoek van de dieren bleek dat de orkasoorten zich bijna 400.000 jaar geleden van elkaar afsplitsten. Verder is er weinig bekend over type D. Sinds 1955 zijn er nu 13 waarnemingen geweest en voor zover bekend zijn ze ditmaal voor het eerst op film vastgelegd.
Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Bekijk de zeldzame orka’s:

orkasoort Ecotype D

Genen tegen ouderdom ontdekt bij walvissen

06-01-2015

Wetenschappers hebben bij Groenlandse walvissen genen ontdekt die bescherming lijken te bieden tegen ouderdom. Het gaat om één genmutatie die mogelijk zorgt voor een verhoogde weerstand tegen kanker en de reparatie van genen. Een ander gen heeft alleen invloed op het herstel van DNA.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Liverpool in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Reports.

DNA-volgorde
Bij hun onderzoek brachten de wetenschappers voor het eerst de volledige DNA-volgorde in kaart van Groenlandse walvissen. Deze dieren leven soms meer dan tweeduizend jaar, zo is uit eerder onderzoek gebleken. Ter vergelijking: de Antarctische dwergvinvis die nauw verwant is aan de Groenlandse walvis leeft gemiddeld slechts vijftig jaar.
"We hopen er uiteindelijk achter te komen wat het geheim is van het lange gezonde leven dat deze dieren leiden", verklaart hoofdonderzoeker Joao Pedro de Magalhaes op NBC News. "De bevindingen kunnen we in de toekomst mogelijk gebruiken om de gezondheid van mensen te kunnen verbeteren."

Cellen
Die toepassingen zijn nu nog ver weg. Vervolgonderzoek moet uitwijzen in welke mate de twee ontdekte genen de levensduur van de walvissen beïnvloeden en op welke manier. Het is zeer onzeker of de genetische mechanismen bij mensen zouden leiden tot een langere levensduur. Het DNA-onderzoek op de dieren is uniek vanwege de grootte van Groenlandse walvissen. Ze wegen tussen de 50 en 100 ton en ze hebben ongeveer duizend keer meer cellen dan een mens.
"Dit is het grootste dier waarvan het DNA in kaart is gebracht", aldus De Magalhaes.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Bedreigde blauwvintonijn brengt 30.000 euro op

05-01-2015

Een blauwvintonijn heeft in Japan 4,5 miljoen yen (ruim 30.000 euro) opgeleverd. Het bedrag werd geboden tijdens de feestelijke eerste veiling op de vismarkt in Tokio, de Japanse hoofdstad.

Kiyoshi Kimura, eigenaar van een Japanse sushiketen kocht de vis van 180 kilogram maandagochtend. Het is de vierde keer op een rij dat Kimura het hoogste bod heeft gemaakt tijdens de eerste veiling van het nieuwe jaar. Met het bod van 30.000 euro ligt de prijs lager dan wat voorgaande jaren werd geboden. In 2013 bood Kimura 51.000 euro en in 2012 zelfs 1,3 miljoen euro. Met het miljoenenbod wilde Kimura destijds "Japan aanmoedigen".

Dagelijks worden honderden tonijnen verkocht op de vismarkt in Tokio. De populariteit van tonijn voor onder andere sushi en sashimi heeft ervoor gezorgd dat de blauwvintonijn ernstig wordt bedreigd. In november maakte de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) bekend dat de tonijnsoort zelfs met uitsterven wordt bedreigd.
Door: NU.nl