Van duiken word je doof

Doofheid komt bij duikers zeer regelmatig voor. Het meest optredend is het gehoorverlies ten gevolge van niet op tijd of onvoldoende klaren. Het kan dan net lijken of er water in het oor zit wat er niet uit wil. Dit is een probleem van het middenoor. Er zit dan vocht in het middenoor wat er voor zorgt dat het trommelvlies niet vrijelijk kan bewegen.

Ook als er een onderdruk is in het middenoor doordat het klaren via de buis van Eustachius niet optimaal verloopt kan een vergelijkbaar doof gevoel ontstaan. De geluiden komen dan gedempt over.
In de meeste gevallen lost deze doofheid zich spontaan op binnen enkele dagen tot soms weken. We noemen dat een geleidingsgehoorverlies.
Het geluid wat van buiten komt brengt het trommelvlies in trilling en zet daardoor de gehoorbeenketen in beweging wat een signaal geeft aan de gehoorzenuw. Maar ook het hebben van veel oorsmeer of een andere blokkade kan hier voor verlies van gehoor zorgen. Je kan hierbij ook nog denken aan een scheurtje in je trommelvlies.
Gehoorzenuw
In enkele minder vaak voorkomende gevallen is er een probleem met de gehoorzenuw zelf of met het gebied van de hersenen dat de gehoorprikkels verwerkt. Een snel onderscheid kun je maken door het doen van stemvorkproeven. De meeste hebben hier kennis mee gemaakt tijdens de duikkeuring. Maar met uitgebreide gehoortesten kun je nog verder precies uitmaken waar het probleem zit.
Wel of niet doof door duiken
In het verleden werd gedacht dat door het duiken het gehoor op lange termijn minder werd door met name de klaringsproblemen. Inmiddels weten we uit onderzoek dat dit niet het geval is bij personen die daarvoor geen problemen aan de oren hebben gehad. Mensen die veel oorontstekingen hebben gehad als kind of daarna hebben sowieso een minder soepel trommelvlies. Vaak zijn de gehoorbeentjes dan ook minder soepel. Het is duidelijk geworden dat het eigenlijk een vorm van lawaaidoofheid is. Hierbij is de gehoorzenuw zelf zo overprikkeld dat een deel van het geluid niet meer doorgegeven kan worden. Dit zelfde fenomeen kennen we bij mensen die te vaak naar te harde muziek hebben geluisterd. Een andere oorzaak kan zijn een doorgemaakte decompressieziekte van het binnenoor.
Beroepsduikers hebben de grootste kansen op deze vorm van gehoorbeschadiging. Het geluid in de compressiekamer en van de compressoren helpen hier stevig aan mee. Ook hobbymatig duiken kan op den duur milde achteruitgang geven. Maar in de regel is dit nauwelijks merkbaar. Kortom voor het gehoorverlies hoef je het duiken niet te laten.
Bron : Duiken - column Menno Gaastra