Hoe erg is kou?

Een beperkt aantal die-hards hebben de winterperiode door gedoken. Maar de meeste duikers (ook in Nederland!) houden toch meer van wat warmer weer om de duikactiviteiten op te pakken. Maar ook aan het begin van het seizoen is de watertemperatuur niet zodanig dat je zegt “ik spring er in mijn shorty in”.
Hartslag en bloeddruk stijgen
Wat gebeurt er eigenlijk met lichaam als we duiken in koud water? Onze hartslag gaat direct omhoog met 20 slagen per minuut en de bloeddruk stijgt. De doorbloeding van de huid wordt ook direct een stuk minder omdat de kleine bloedvaatjes zo samenknijpen dat er nauwelijks meer bloed door heen gaat. Vaak ontstaat ook hyperventilatie. Dit zorgt voor een minder goede zuurstofvoorziening met alle gevolgen van dien.
Onderkoeling
Het lichaam heeft een bepaalde temperatuur nodig om alle levensprocessen goed te laten verlopen. Als de temperatuur te laag wordt lopen een aantal processen in het lichaam niet meer optimaal. Bij een kerntemperatuur van 33-35° Celsius spreken we van milde onderkoeling. Men gaat rillen en je voelt je koud. Men moet vaak plassen. De kleine precieze bewegingen kun je niet meer uitvoeren. Je kan hierbij denken aan het bedienen van je trimvest. Ook je reactievermogen neemt duidelijk af. Als je er niet voor zorgt dat je weer warmer wordt koel je verder af.
Bewusteloos
Bij een kerntemperatuur van 30-33° Celsius stopt men met rillen en raakt bewusteloos. De spieren worden veel minder bewegelijk en de ademhaling wordt veel trager. Ook het hart gaat minder snel kloppen en beginnende ritmestoornissen kunnen optreden.
Ernstig
Als de temperatuur verder daalt tot onder de 30° Celsius kerntemperatuur spreek je van ernstige onderkoeling. De ademhaling kan zo weinig zijn als 2x per minuut. De hartslag is vaak nauwelijks voelbaar en er zijn forse ritmestoornissen. Men reageert ook niet meer op pijnprikkels.
Houd het warm
Kortom een situatie die we als duiker niet willen opzoeken. Zorg er dus voor dat als je het onder water koud gaat krijgen je het water verlaat. Ons lichaam bestaat ook voor het grootste deel uit water en de warmteoverdracht tussen water aan de binnenkant van het lichaam en aan de buitenkant is optimaal. Daarom koelen we onder water veel sneller af dan boven water. Als je onder water stopt met rillen betekent dat niet dat je het niet meer koud hebt maar dat je juist verder afgekoeld bent. Zorg er dus ook aan het begin van het duikseizoen voor dat je de juiste warmtebescherming gebruikt. Ook al is het boven water prachtig weer. Geniet, maar laat je niet verassen door de kou.
Bron : Duiken - Column Menno Gaastra